Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, cu 261 de voturi favorabile, proiectul declaraţiei privind asumarea Strategiei Naţionale Anticorupţie de către Legislativul român.
Declaraţia a fost adoptată cu unanimitate de voturi de cele două Camere ale Parlamentului.
"Este un semnal important pe care Parlamentul îl transmite partenerilor europeni", a spus ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.
În textul declaraţiei se arată că Parlamentul condamnă corupţia în toate formele în care ea se manifestă şi exprimă în mod ferm angajamentul de continuare a eforturile anticorupţie prin mijloace legale corespunzătoare în vederea asigurării stabilităţii cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, sprijinirii îndeplinirii condiţionalităţilor din cadrul MCV, precizează documentul.
De asemenea, se menţionează că Parlamentul "sprijină principiile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie", "îşi asumă îndeplinirea măsurilor specifice ce ţin de competenţa exclusivă a Parlamentului", "susţine şi promovează adoptarea cadrului legislativ anticorupţie ce vizează în principal procedura de soluţionare a cererilor de încuviinţare a percheziţiei, a reţinerii sau arestării persoanelor care, în virtutea funcţiilor beneficiază de imunităţi, precum şi adoptarea modificărilor legislaţiei în materia finanţării partidelor politice, a campaniilor electorale, în vederea creşterii transparenţei şi consolidării integrităţii în rândul membrilor săi în concordanţă cu recomandările GRECO".
Totodată, în txtul declaraţiei se arată că Parlamentul încurajează Guvernul ca o dată la şase luni să informeze Legislativul asupra modului de îndeplinire a măsurilor cuprinse în Strategia Naţională Anticorupţie şi a rezultatelor în lupta anticorupţie.
Premierul Victor Ponta a invitat Parlamentul pe 29 mai să adopte o declaraţie "prin care aderă la principiile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie şi se acceptă participarea la mecanismul de coordonare şi monitorizare".
Ponta îşi exprima totodată speranţa că o astfel de decizie va sprijini evaluările pozitive în ceea ce priveşte MCV, din partea Comisiei Europene.