Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că în următoarele două săptămâni vor fi luate în Parlament principalele decizii legislative pentru acest an, precizând că acesta este termenul în care parlamentarii aleşi la locale trebuie să renunţe la mandate.
Ponta a fost întrebat cum va afecta funcţionarea majorităţii parlamentare alegerea multor senatori sau deputaţi la nivelul autorităţilor locale.
"În această sesiune, până la sfârşitul lunii iunie practic, trebuie să luăm toate deciziile, pentru că în septembrie – octombrie va fi foarte greu să mai funcţioneze într-un cvorum normal Parlamentul", a spus Ponta, precizând că parlamentarii aleşi la alegerile locale au un termen de 15 zile pentru a-şi da demisia din Legislativ.
"Sunt deja o mulţime de locuri vacante, acum mai apar încă 20-30 de locuri vacante în Parlament şi probabil ultima sesiune, cea din toamnă, va fi redusă la minim", a adăugat liderul PSD.
Totodată, el a precizat că în această săptămână va fi votată Legea energiei în Parlament, urmând să fie aprobate inclusiv măsurile care ţin de angajamentele asumate de România cu FMI şi Comisia Europeană.
În plus, Ponta a anunţat că a convocat Comitetul Executiv al PSD pentru joi, la ora 10.00, unde va fi analizat rezultatul formaţiunii la alegerile locale. "Nu ştiu pe cine să cert, am aşa de mulţi de felicitat şi nu ştiu pe cine să cert", a mai menţionat liderul social-democrat.
Potrivit unei analize difuzate de MEDIAFAX la finele lunii mai, actuala majoritate parlamentară care sprijină Cabinetul Victor Ponta se va reduce numeric după alegerile locale din 10 iunie, ca urmare a câştigării unor mandate de primar sau preşedinte de CJ de către unii dintre cei 25 de parlamentari PSD, PNL sau UNPR care şi-au depus candidatura.
Legea 161/2003 privind transparenţa în funcţiile publice prevede că postul de parlamentar este incompatibil cu cel de ales local şi stipulează că deputatul sau senatorul aflat în acest caz are la dispoziţie 15 zile pentru a informa Biroul permanent al Camerei din care face parte.
Legea stipulează că în termen de 60 de zile de la expirarea celor 15 zile parlamentarul în cauză trebuie să opteze între mandatul de parlamentar şi cel de ales local, demisionând din una dintre funcţii.
În aceste condiţii, parlamentarii care vor fi aleşi pe 10 iunie în funcţii de primari sau de preşedinţi de CJ vor putea să-şi exercite şi mandatele de parlamentari în actuala sesiune legislativă, care se încheie la sfârşitul lunii iunie, dar în niciun caz în sesiunea legislativă care debutează în septembrie - acest lucru în situaţia în care renunţă la mandatul de parlamentar.
Conducerea USL are în vedere deja această modificare în sensul reducerii numerice a majorităţii parlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din PSD şi PNL.
Reducerea numărului total de parlamentari ca urmare a demisiei celor care vor opta pentru un mandat de ales local va conduce, automat, şi la diminuarea numărului necesar de voturi pentru demiterea, respectiv învestirea unui Cabinet.
Guvernul Ponta a fost votat de către 284 de parlamentari din totalul celor de 460, necesarul fiind de 231 de voturi.