Şase candidaţi au fost eliminaţi luni, până la ora 16.00, de la bacalaureat, pentru fraudă sau pentru că aveau asupra lor telefoane mobile, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Stelian Fedorca, preşedintele comisiei naţionale de examen.
Unul dintre candidaţii eliminaţi este din Capitală, iar ceilalţi, din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Neamţ, potrivit lui Fedorca.
"Trei dintre candidaţii eliminaţi aveau asupra lor telefoane mobile, iar restul au fost eliminaţi pentru fraudă", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.
Preşedintele comisiei de bacalaureat a Capitalei, Nicolae Nuţu, a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că un candidat din Bucureşti a fost eliminat pentru că avea asupra lui un telefon mobil, însă va putea da din nou examenul la toamnă.
Potrivit metodologiei de bacalaureat, eventualele fraude sau tentative de fraudă la probele orale vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat să verifice şi să ia măsurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen. De asemenea, este interzisă intrarea candidaţilor în sala de examen cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, dicţionare, noţite, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, mai prevede metodologia de examen.
Proba orală la limba română de la prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 are loc luni, marţi şi miercuri. În perioada 13-15 iunie, va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, candidaţii urmând să susţină proba la limbile croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană.
Evaluarea competenţelor digitale se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 25 şi 27 iunie.
Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep în 2 iulie cu testarea la limba şi literatura română. Candidaţi vor susţine apoi, în 3 iulie, proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului şi în 6 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.
În 8 iulie, vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile.
În perioada 10 -12 iulie, va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.