Guvernul a transmis, vineri, un comunicat în care arată că premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să verifice toate contractele încheiate de instituţiile publice cu firmele de avocatură, după ce Valeriu Stoica a reclamat că acţiunea de control este îndreptată doar împotriva firmei sale.
Executivul aminteşte că, miercuri, a decis că instituţiile publice care au angajaţi jurişti nu vor mai avea posibilitatea să încheie contracte cu firme de avocatură pentru reprezentarea în instanţă.
"În acest context, în urma nenumăratelor sesizări şi informaţii apărute în mass-media potrivit cărora anumite case de avocatură au un tratament preferenţial la unele instituţii publice, încasând
sume importante de bani, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să solicite instituţiilor publice lista tuturor contractelor cu casele de avocatură pe care le-au încheiat. Acest demers vine în continuarea acţiunilor de audit pe care premierul Victor Ponta le-a solicitat din prima săptămână a mandatului său şi are ca scop informarea cetăţenilor în legatură cu cheltuirea banului public", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Valeriu Stoica (PDL) a declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că toate instituţiile publice şi companiile de stat au primit de la Corpul de control al premierului o adresă prin care li se solicită să inventarieze contractele de asistență juridică încheiate de acestea cu societatea sa de avocați "Stoica&Asociații".
El a apreciat că acest demers este unul discriminatoriu, deoarece nu vizează şi contractele încheiate de stat cu alte societăți de avocatură.
"Recent, Corpul de control al prim-ministrului a trimis o adresă către toate instituțiile publice și companiile cu capital majoritar de stat pentru a inventaria contractele de asistență juridică pe care acestea le-au încheiat cu societatea de avocați Stoica&Asociații. Dacă interesul prim-ministrului s-ar referi la toate contractele de asistență juridică încheiate în sectorul public, nu aș fi comentat acest demers. Dar informarea discriminatorie cu privire la aceste contracte, cu excluderea tuturor celorlalte societăți de avocatură, este de natură să nască un mare semn de întrebare referitor la intenția reală care se află în spatele acestei acțiuni a prim-ministrului", afirmă democrat-liberalul Valeriu Stoica, partener fondator al casei de avocatură.
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care, printre altele, a interzis instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate.
Premierul Victor Ponta a declarat anterior că ar trebui ca Valeriu Stoica să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat.
"Am văzut că domnul Valeriu Stoica vorbea de ce lucruri bune o să facă PDL. Primul lucru, ar trebui ca domnul Stoica să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat, că domnia sa e avocat şi, aţi văzut, pierde toate procesele. Dacă domnul Stoica nu mai căpuşează firmele de stat, s-ar putea ca PDL să-şi revină", a spus Ponta.
El a mai anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română, aflată în pericol de insolvenţă după ce fosta conducere a companiei, cu asistenţa juridică a unui avocat "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, şi înregistrează datorii de 110 milioane lei către ANAF.
Valeriu Stoica a transmis atunci că şeful Guvernului face confuzie între "sancţionarea contravenţională" a Poştei de către Consiliul Concurenţei şi "cererea de suspendare a executării" deciziei, precizând că nu a reprezentat compania "în cadrul investigaţiei de concurenţă".