Şeful Corpului de control al premierului a cerut, marţi, instituţiilor şi companiilor de stat să raporteze contractele încheiate doar cu firma de avocaţi "Stoica şi Asociaţii" şi numai în perioada 2009-2012, pentru ca ulterior, după ce Stoica a acuzat discriminarea, să solicite date cu toţi avocaţii
Prima adresă este semnată şi ştampilată de şeful Corpului de control, secretarul de stat Ion Lazăr, şi nu face referire la o altă casă de avocatură decât cea condusă de Valeriu Stoica (PDL).
"Corpul de control al primului-ministru efectuează verificări privind derularea contractelor de asistenţă juridică şi reprezentare încheiate cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii, în perioada 1 ianuarie 2009-31 mai 2012, de către toate instituţiile şi autorităţile publice centrale, instituţia prefectului, precum şi de către toate regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. În aceste condiţii, vă rugăm să dispuneţi comunicarea, până la data de 08.06.2012, ora 12.00, a unei situaţii privind aceste contracte de asistenţă juridică şi reprezentare încheiate de către entitatea pe care o conduceţi cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii, în perioada menţionată anterior, din care să rezulte numărul contractului, data încheierii acestuia, obiectul contractului, durata acestuia, preţul convenit în contract, precum şi plăţile efectuate către această societate de avocatură în perioada 01.01. 2009-31.05.2012", este solicitarea din documentul obţinut de MEDIAFAX din instituţiile publice.
Şeful Corpului de control a mai cerut reprezentanţilor instituţiilor publice şi companiilor de stat ca, în cazul în care nu au avut încheiate contracte cu această casă de avocatură în perioada menţionată, să precizeze explicit acest lucru în adresa de răspuns.
Vineri dimineaţa, democrat-liberalul Valeriu Stoica a reclamat situaţia, arătând că acest demers, în care sunt verificate contractele încheiate de stat doar cu firma sa de avocatură, este unul discriminatoriu, deoarece nu vizeazã şi contractele încheiate cu alte societăţi de avocatură.
În acest context, în cursul zilei de vineri, şeful Corpului de Control al premierului a semnat o nouă adresă, în care informează de această dată că verifică atribuirea şi derularea "tuturor" contractelor de asistenţă, consiliere şi reprezentare juridică încheiate în perioada ianuarie 2009-31 mai 2012 de către autorităţi şi instituţii publice, regii autonome şi companii naţionale cu cabinete individuale de avocatură, cabinete asociate de avocatură, societăţi profesionale de avocatură, cu sau fără personalitate juridică, sau societăţi profesionale de avocatură cu răspundere limitată.
Şi în acest caz sunt solicitate date privind numărul contractului, data încheierii acestuia, obiectul contractului, durata acestuia, preţul convenit în contract şi plăţile efectuate, termenul de răspuns fiind acum 18 iunie, ora 12.00.
În această adresă se face însă referire clară la faptul că, anterior, au fost solicitate date referitoare doar la casa de avocatură "Stoica şi Asociaţii".
Astfel, în acest al doilea document este precizat că "în adresa de răspuns nu vor mai fi inserate informaţiile care au fost deja comunicate Corpului de control al primului-ministru, ca urmare a adresei din 5 iunie, şi care au vizat contractele de asistenţă şi reprezentare juridică încheiate cu societatea civilă de avocaţi Stoica şi Asociaţii".
Tot vineri, ca reacţie la informaţiile apărute în mass-media despre "o presupusă" investigaţie a Corpului de control al primului-ministru "împotriva unei anumite" case de avocatură, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să verifice "toate" contractele încheiate de instituţiile publice cu firmele de avocatură, fără să facă nicio referite la prima adresa transmisă de şeful Corpului de control al premierului.