Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că a iniţiat un proiect legislativ privind diminuarea taxelor consulare în beneficiul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, reducerile care ar putea fi operate fiind între 30% şi 60%.
"Pentru a reduce fiscalitatea în domeniul consular în beneficiul cetăţenilor români din străinătate, am iniţiat un proiect de modificare a legii taxelor consulare 198/2008, având ca obiectiv diminuarea semnificativă a cuantumului acestor taxe. Probabil că va fi o diminuare cu 30 până la 60%, dacă totul se aprobă conform solicitării noastre", a afirmat Marga, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că "noul mod de a face politică" promovat de echipa guvernamentală Ponta vizează şi îmbunătăţirea serviciilor consulare. "Obiectivul nostru este să transformăm ambasadele şi consulatele în surse de încredere, că statul român se îngrijeşte de cetăţenii săi, oriunde s-ar afla aceştia, mai ales atunci când au nevoie de asistenţă rapidă şi de calitate în situaţii de criză. Avem ca obiectiv major realizarea unei acţiuni concertate, astfel încât concetăţenii noştri să se bucure de un tratament nediscriminatoriu în străinătate, de a consolida demnitatea şi prestigiul lor de cetăţeni europeni", a spus ministrul.
Marga a adăugat că trebuie operate "câteva intervenţii" în privinţa reţelei de consulate "a cărei dezvoltare extensivă se apropie de limitele raţionale". "Credem că se impune şi o creştere rapidă şi eficientă a dimenisiunii intensive a asistenţei consulare. Nu vom putea realiza acest obiectiv fără completarea echipelor consulare care acţionează pe teren. În paralel, avem în vedere un proiect amplu de modernizare a serviciilor consulare prin informatizare, nu doar în ceea ce priveşte procesarea, ci şi din punctul de vedere al instrumentelor de plată astfel încât să se reducă semnificativ timpul de aşteptare al cetăţeanului", a afirmat el.
Potrivit acestuia, MAE va iniţia un nou concept de reprezentare consulară odată cu aderarea la spaţiul Schengen. "Vom acţiona pentru iniţierea neîntârziată a unui concept de reprezentare consulară odată cu aderarea României la spaţiul Schengen, având ca obiectiv delegarea competenţelor unor state membre acolo unde România nu este reprezentată - Noua Zeelandă, Groenlanda, pe de altă parte asigurarea de către România a reprezentării unor astfel de state sau a statelor care ne cer în UE", a mai evidenţiat Marga.