Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană îi scrie omologului din Rada Supremă a Ucrainei pe tema legii privind limbile regionale

Joi, 7 Iunie 2012 (15:24:02)

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Mircea Geoană, îi cere omologului său ucrainean, printr-o scrisoare deschisă, să analizeze posibilitatea eliminării distincţiei dintre limba română şi cea moldovenească din proiectul de Lege privind limbile regionale.

Mircea Geoană i-a transmis, joi, o scrisoare Preşedintelui Comisiei pentru politică externă din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, Oleg Bilorus, prin care îi cere să analizeze posibilitatea eliminării distincţiei dintre limba română şi cea moldovenească din proiectul de Lege privind limbile regionale, adoptat, luni, de Rada Supremă de la Kiev într-o primă lectură, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

"Distincţia pe care o face acest proiect de lege între limba română şi cea moldovenească este în măsură să aducă în atenţie un subiect extrem de sensibil pentru România. O asemenea distincţie nu are niciun fundament ştiinţific şi este doar un trist rezultat al prea multor decenii de sovietizare din Republica Moldova. Ceea ce fostul URSS a încercat să facă în Republica Moldova, prin crearea artificială a două limbi, nu trebuie exportat şi perpetuat acum, la două decenii de la opţiunea pentru adevăr şi democraţie a regiunii noastre", scrie Geoană.

Mircea Geoană îl roagă pe omologul său ucrainean ca,"în contextul bunelor relaţii dintre România şi Ucraina", să analizeze posibilitatea eliminării distincţiei dintre limba română şi cea moldovenească din proiectul de Lege privind limbile regionale, în cadrul dezbaterii parlamentare care va avea loc în Parlamentul de la Kiev.

"Consider că ar fi un gest care nu ar face decât să întărească cooperarea şi colaborarea dintre ţările noastre", încheie Geoană.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, el referindu-se la legea aflată în dezbatere parlamentară din Ucraina care face distincţie între limba română şi cea moldovenească.

"Este vorba de o primă lectură a unui proiect de lege, iar întrebarea este dacă distincţia dintre limba română şi limba moldovenească preluată în acest proiect de lege este validă. Trebuie să spunem câteva lucruri. Unu, nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română, încât este rezonabil, din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există o limbă română care e vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă. România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română", a declarat Marga, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, el a arătat că această poziţie a României este în deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova, "care a spus mereu că e vorba de aceeaşi limbă, de limba română".

Limbile moldovenească şi română vor avea statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege privind "politica limbii de stat", adoptat în primă lectură marţi de Rada Supremă (Parlament), va fi aprobat definitiv, a relatat cotidianul Timpul, în ediţia electronică.

Proiectul de lege păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.

Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană îi scrie omologului din Rada Supremă a Ucrainei pe tema legii privind limbile regionale.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană îi scrie omologului din Rada Supremă a Ucrainei pe tema legii privind limbile regionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei