Gimnaştii din lotul naţional care nu au luat bacalaureatul vor fi ajutaţi să se pregătească pentru examenul din august - septembire, la disciplinele la care nu au promovat în sesiunea specială, respectiv limba şi literatura română şi geografie, a anunţat, miercuri, Ministerul Educaţiei.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a vizitat, marţi, lotului naţional de gimnastică la Complexul sportiv de la Izvorani. În urma întâlnirii cu sportivii, ministrul Educaţiei a decis ca MECTS, împreună cu Federaţia Română de Gimnastică, să sprijine componenţii lotului naţional de gimnastică ce vor participa la Olimpiada de la Londra, în vederea pregătirii pentru susţinerea examenului de bacalaureat.
"Sportivii vor beneficia de pregătire suplimentară de specialitate la discipilinele la care nu au promovat în sesiunea specială a examenului de Bacalaureat, respectiv limba şi literatura română şi geografie", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Astfel, în zilele de luni, miercuri şi vineri a fiecărei săptămâni aceştia vor fi pregătiţi câte o oră la limba şi literatura română, iar în zilele de marţi şi joi, câte o oră la geografie.
După întoarcerea de la Jocurile Olimpice, gimnaştii vor continua pregătirea la cele două discipline cu un program de pregătire intensiv, urmând să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea din august-septembrie 2012.
Potrivit rezultatelor finale publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, 35 la sută dintre cei 877 de elevi care au participat în acest an la sesiunea specială a bacalaureatului au fost declaraţi "admişi" după susţinerea examenului în perioada 21-31 mai.
Iniţial, promovabilitatea a fost de 34,2 la sută, însă acesta a crescut cu aproape un procent în urma rezolvării contestaţiilor. Practic, dintre cei 319 candidaţi respinşi care au depus contestaţii, doar şapte au obţinut punctele necesare absolvirii bacalaureatului, în urma recorectării tezelor. Cea mai mare creştere a unei medii a fost de la 5,73 la 6,41, după ce candidatul a primit un punct în plus la teza de limba şi literatură română şi 1,05 puncte la cea de geografie.
Din totalul celor 880 de candidaţi înscrişi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declaraţi admişi, înainte de rezolvarea contestaţiilor. Un număr de 106 candidaţi au reuşit să promoveze probele de examen, însă nu au obţinut media 6.00, necesară pentru a trece examenul.
Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare de candidaţi din această sesiune şi a cerut "o investigaţie", în condiţiile în care, a precizat el, la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că 14 federaţii sportive "au probleme" cu listele candidaţilor de la sesiunea specială a bacalaureatului, urmând să se stabilească dacă în cazul a 294 de candidaţi calendarul activităţilor nu le permitea să dea examenul în sesiunea normală.
Ministerul Educaţiei a demarat deja o anchetă privind listele, pentru a afla câţi dintre aceşti candidaţi "au competiţii sau loturi lărgite" în perioada în care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat demnitarul.
Pop a mai spus că situaţia la bacalaureat a elevilor nu va fi afectată de această anchetă şi că verificările vor viza şi eventuale cazuri de candidaţi trecuţi pe listele unor federaţii deşi ei nu ar practica vreun sport.