Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că prescrierea reţetei electronice va putea fi implementată începând din 1 iulie, iar până la sfârşitul anului 2012 noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual, a informat, marţi, Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, s-a întâlnit, marţi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la şedinţa Colegiului MS. Cu această ocazie, ministrul Vasile Cepoi a cerut conducerii CNAS să îi prezinte, în regim de urgenţă, o informare cu privire la implementarea sistemului de prescriere prin reţeta electronică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii s-a interesat şi de avantajele pe care le aduce implementarea acestui sistem atât pentru medicii prescriptori şi farmacii, cât şi pentru pacienţi.
De asemenea, Cepoi a cerut să ştie exact care sunt dotările necesare cabinetelor medicilor prescriptori şi farmaciilor pentru funcţionarea sistemului.
Ministrul a solicitat strategia de informare a furnizorilor de servicii cu privire la utilizarea sistemului de prescriere a reţetei electronice şi a cerut ca toate casele de asigurări de sănătate să fie implicate în acest proces.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor CNAS, sistemul de prescriere a reţetei electronice va putea fi implementat începând cu 1 iulie, iar până la sfârşitul anului noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual, a precizat Ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.
Ministrul Sănătăţii anunţa, marţi dimineaţă, că punerea în funcţiune a reţetei electronice ar putea fi amânată dacă din discuţiile cu CNAS va reieşi că ar putea fi probleme care ar compromite aplicaţia.
"Punerea în funcţiune a reţetei electronice ar putea fi amânată dacă discuţiile cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate scot la iveală probleme. Nu am vrea ca această idee să fie compromisă, întrucât ea este bună în esenţă", a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Vasile Cepoi a adăugat că semnalele din teritoriu privind implementarea reţetei electronice sunt contradictorii, de aceea va avea o discuţie cu conducerea CNAS.
Softul pentru reţeta electronică este funcţional, fiind făcute demonstraţii în acest sens, însă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu ştiu să-l folosească şi să dea acces medicilor de familie în sistem, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, fostul director al CNAS, Dorin Ionescu.
Potrivit lui Ionescu, medicii de familie ar fi putut accesa softul din 1 iunie, dacă reprezentanţii CNAS le-ar fi permis accesul la acesta.
Şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, spunea că în 1 iunie nu erau făcute modificările la soft necesare pentru ca medicii să poată utiliza aplicaţia de eliberare a reţetei electronice.
Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcţiune, cu titlu experimental, în 1 iunie, noile reţete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie.
Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.