joi, 31 mai 2012 - Anul XVII, nr. 124 (5029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SNFP: Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii peste 4.500 de lei este discriminatorie

Joi, 31 Mai 2012 (14:54:43)

Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este "o iniţiativă guvernamentală discriminatorie", consideră Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, care precizează că demersul va fi dezbătut, în vederea blocării, prin orice mijloace legale de luptă sindicală.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) mai spun că taxa de solidaritate este, în opinia lor, o "nedreptate" pe care actualul guvern o pregăteşte pentru bugetari.

"Această acţiune a domnului Victor Ponta, prim-ministrul României, vine după ce Guvernul Boc a creat două categorii inegale de cetăţeni în faţa actului de guvernare, şi anume angajaţii bugetari care nu se pot bucura de hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, de prevederile Codului muncii în domeniul disponibilizărilor colective sau negocierilor colective, şi angajaţii domeniului privat, care se bucură, cum este şi normal, de avantajele statului de drept. Taxarea, impozitarea şi sarcinile impuse de Guvern şi în perioadele de criză, trebuie suportate de toţi cetăţenii României, fără discriminare, pe principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii", se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX, joi, de SNFP.

Sindicaliştii afirmă şi că îşi doresc un guvern care să fie aplecat, în mod deosebit, pe îmbunătăţirea colectării, pe diminuarea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, pe întărirea autorităţii instituţionale, pentru ca, împreună, să consolideze ceea ce a slăbit guvernul precedent, statul de drept.

"Ne rezervăm dreptul de a supune dezbaterii Comitetului Sindical al SNFP iniţiativa guvernamentală discriminatorie, în vederea blocării ei prin orice mijloace legale de luptă sindicală", se mai arată în comunicat.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.

"Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea multţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate", a adăugat Ponta.

Premierul a declarat anterior că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

El a răspuns astfel întrebat ce măsură va aplica Guvernul în cazul în care, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii.

"Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane (lei vechi-n.r.) şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate", a spus Ponta, în urmă cu zece zile.

El a arătat că vrea să analizeze datele şi să identifice câte persoane se pot afla în această situaţie înainte de a lua o decizie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNFP: Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii peste 4.500 de lei este discriminatorie.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SNFP: Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii peste 4.500 de lei este discriminatorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Discriminare trimis de
(31 mai 2012, 22:40:42
Discriminare e faptul ca unii primesc asemenea salarii fara sa faca mai nimic. Ce au facut asa special aceste de persoane de primesc atatia bani ( peste 4500 de lei ) ? Sunt inventatori, savanti ? Dimpotriva astia creeaza tot felul de chestii birocratice care mai mult incurca lumea si pun oamenii pe drumuri. O mostra de astfel de gandire inovatoare a unor indivizi din aceasta categorie este si faptul ca daca trebuie sa-ti schimbi buletinul trebuie mai intai sa platesti 11 lei la primarie in Areni si apoi cu chitanta dute pana la Iulius Mall. Oare nu ii duce capul sa infiinteze un ghiseu care sa incaseze banii acolo pe loc pentru ca nu e vorba de o persoana ci de zeci de persoane zilnic. La fel se intampla si-n cazul permiselor si inmatricularilor auto si-n multe alte cazuri cand pentru o taxa de 1 leu trebuie sa faci kilometri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei