Aproximativ 16% dintre firmele din România oferă salariaţilor beneficii suplimentare sub formă de pensie facultativă (Pilonul III) şi alte planuri de economisire, în scădere cu opt puncte procentuale faţă de 2010, potrivit datelor unui studiu realizat Hay Group în rândul a circa 180 angajatori.
"Previziunea neoficială pentru acest an arată o scădere cu încă aproape două puncte procentuale a numărului de companii care oferă beneficii suplimentare sub formă de pensie facultativă şi alte planuri de economisire", a declarat, joi, Narcis Popescu, consultant Hay Group, prezent la un seminar de specialitate.
El a adăugat că, din discuţiile cu clienţii din România, a reieşit că foarte puţini angajatori consideră includerea unui plan de pensie privată ca beneficiu pentru angajat.
"De asemenea, actualul context economico-politic nu sprijină orientarea angajatorilor către oferirea de planuri de pensie privată, iar angajaţii nu au o înţelegere suficient de clară asupra beneficiilor aferente unui plan de pensie privată. În plus, actuala cultură a forţei de muncă din România vizavi de pachetul de remunerare este orientată mai mult spre partea fixă decât spre beneficii sau pensii private. Totodată, majoritatea angajaţilor care beneficiază de un plan de pensie privată fac parte din top management, expat sau local", a spus Popescu.
Realizat în 2011, studiul a evidenţiat că 93% din firmele care acordă salariaţilor beneficii suplimentare o fac sub forma unui plan de pensie, virând sume fixe.
Prezent la eveniment, directorul general al ING Pensii Private, Marius Popescu, a declarat că, din punct de vedere fiscal, acordarea unei pensii private în locul unei prime sau majorări salariale reduce costurile angajatorilor.
"Spre exemplu, oferirea unui beneficiu angajatului sub forma unei majorări salariale de 100 lei implică pentru angajator cheltuieli suplimentare de 83 lei. În cazul că se optează pentru virarea acestei sume către un fond de pensii facultative nu există costuri suplimentare pentru angajator", a spus Popescu.
Potrivit legislaţiei, de la 1 ianuarie, pentru contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) se aplică o deductibilitate fiscală totală (atât de la impozitul pe venit/profit, cât şi de la toate contribuţiile sociale obligatorii), în limita a 400 de euro/an (circa 144 de lei/lună).
Deducerea fiscală se acordă în aceeaşi măsură (în limita a 400 de euro/an) atât pentru companie, cât şi pentru angajat, astfel că în situaţia contribuţiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro/an (totală pentru angajator şi parţială pentru angajat).
Conform unor calcule realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), oferirea de către angajator a unui beneficiu salariatului sub forma unei pensii facultative (Pilonul III), comparativ cu acordarea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,4% cheltuielile totale de personal şi poate majora profitul unei firme cu 6-7%.
În acelaşi timp, salariatul câştigă la venitul său net 2,7% (salariu net + beneficiu) dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash.
Primele contribuţii la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au fost virate în mai 2007.
La finele lunii aprilie, activele nete pe Pilonul III au atins 495,18 milioane de lei, în creştere cu 2,4% faţă de martie, iar numărul participanţilor înregistraţi a ajuns la 271.441, cu 0,61% mai mult faţă de 31 martie.
Potrivit datelor autorităţii de reglementare (CSSPP), în aprilie, pentru 52,3% dintre participanţi contribuţiile au fost plătite de către angajatori, 35,9% dintre participanţi au plătit singuri contribuţiile, iar 11,8% dintre participanţi au plătit contribuţiile împreună cu angajatorii lor.