Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că instituţia pe care o conduce va iniţia un proiect de lege pentru ca plajele de pe litoralul românesc să fie predate autorităţilor locale, iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar din anul 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În privinţa predării plajelor către autorităţile publice locale, acestea vor face obiectul unui proiect de lege pe care Ministerul Mediului îl va iniţia şi care va fi prezentat şi dezbătut în Parlament astfel încât să avem o dată de finalizare şi de adoptare a acestui proiect în jur de 15-20 octombrie. De ce spun acest lucru? Pentru că este necesar ca autorităţile locale să fie pregătite şi să implementeze prevederile legii începând cu sezonul estival 2013, astfel încât să avem o valorificare coerentă şi o administrare corectă a litoralului Mării Negre", a afirmat Rovana Plumb, joi, la Constanţa, după o întâlnire cu autorităţile locale.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat cu acest prilej că după ce plajele vor ajunge la autorităţile locale acestea le vor da în administrare hotelierilor.
"V-am spus de nenumărate ori care este viziunea noastră, împărtăşită şi de operatorii de turism, aceasta este ca plajele să fie trecute în administrarea hotelierilor, cu excepţia a trei zone în Mamaia care vor avea ca destinaţie plajă publică şi care va fi administrată de către Primărie. Asta nu înseamnă însă că plajele care sunt trecute în adminisitrarea hotelurilor îşi vor schimba structura, ele vor fi în continuare plaje publice, adică 20 la sută, exact cum prevede legea, zone în care se pot întinde cearceafuri, iar în rest vor fi şezlonguri", a explicat Mazăre.
El a mai spus că este posibil să existe şi o taxă pe care hotelierii să o achite autorităţilor locale, dar a precizat că nu doreşte ca plaja să mai fie obiect de speculă aşa cum se întâmplă în prezent.
"Va exista o taxă, dar nu vreau ca plaja să mai fie obiect de speculă, cum se întâmplă acum, să fie luată în chirie de către unul, doi, trei, cinci operatori pe tot litoralul, ulterior să fie subînchiriată şi ei să scoată profit de aici pe spatele turistului. Plajele vor ajunge la hotelieri şi ei îşi vor trimite turistul pe plajă indiferent de locaţia unde are hotelul, chiar dacă are pe malul lacului va avea plaja aferentă hotelului de pe malul mării", a menţionat primarul Constanţei.
De asemenea, cu ocazia acestei întâlniri între ministrul Mediului şi autorităţile locale, s-a discutat şi despre consolidarea falezei din municipiul Constanţa deoarece există riscul de prăbuşire.
Rovana Plumb a precizat că a alocat zece milioane de lei pentru acest obiectiv.
"Am discutat şi despre această erodare a zonei costiere de aici din Constanţa. Am găsit astăzi resursa de finanţare astfel încât să se înceapă imediat consolidarea malulul pentru că există riscul de prăbuşire, sunt foarte multe case, iar principalul nostru obiectiv este de a proteja cetăţenii. Trebuie să existe o colaborare permanentă între autorităţile locale şi Guvern. Pentru prima fază am identificat o sursă de finanţare de zece milioane de lei", a explicat ministrul Mediului.