Medicii de spital vor fi obligaţi să justifice prescrierea unui medicament inovativ în locul genericului, atunci când acesta există, printr-un raport care va fi trimis la ANM şi apoi la Autoritatea Europeană a Medicamentului, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi
"Ministerul Sănătăţii susţine stimularea consumului medicamentelor generice. Medicul trebuie să dovedească faptul că un medicament generic nu este eficient şi că de aceea a prescris un medicament inovativ", a spus Vasile Cepoi.
Potrivit ministrului Sănătăţii, în 2011, la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au fost trimise 1.005 farmacovigilenţe, dintre care 820 de la firme şi restul de la medici, însă niciuna nu a raport neeficacitatea.
"De aceea vreau să propunem o procedură, când un medic propune originalul pentru că genericul nu este eficace, să completeze o fişă de farmacovigilenţă prin care explică suspiciunile pe care le are faţă de respectivul produs. Acestea vor fi trimise la ANM şi de acolo la Agenţia Europeană a Medicamentului. De fapt, orice medic care are o suspiciune legată de eficienţa unui produs ar putea să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului, iar aceasta implicit Agenţia Europeană", a precizat ministrul Vasile Cepoi.