Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor ca, în declaraţiile legate de eliminări sau introduceri de taxe, să precizeze că astfel de măsuri vor fi aplicate numai de anul viitor şi doar cu acordul FMI, atenţionând că există adversari politici care pot transmite un mesaj distorsionat în plan extern.
"Este campanie electorală şi suntem un guvern nou plin de bune intenţii. Pentru că este o situaţie extrem de complicată la nivel european, este foarte important însă să precizaţi de fiecare dată că orice schimbare, oricânt de mică, în sistemul fiscal-bugetar se va face numai după analize foarte serioase, care să arate implicaţiile oricărei taxe eliminate sau nu, şi numai după ce avem un acord clar şi ferm de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Nu avem doar prieteni şi oameni care vor să înţeleagă ce spunem şi în alte ţări ajung semnale că deja de mâine schimbăm tot sistemul fiscal şi cine ştie ce se va întâmpla cu România. De câte ori vorbiţi de anumite intenţii, să precizaţi aceste lucruri, nu atât pentru publicul românesc, cât mai ales pentru partenerii internaţionali şi pieţele financiare ", a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern, în faţa jurnaliştilor.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.
El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor, precum şi să reducă nivelul contribuţiilor sociale pentru angajatori.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, că nu crede nimic din ce anunţă premierul Victor Ponta cu privire la măsurile de supraimpozitare a veniturilor peste 4.500 de lei, precizând că Guvernul USL realizează un singur lucru, ia "cireaşa de pe tort" pe baza muncii Guvernului pe care l-a reprezentat şi a Cabinetului Ungureanu.