Medicii de familie vor fi instruiţi pentru depistarea precoce a cancerului de sân, prin programe locale ale Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), iniţiate contra maladiei care, în România, ucide zilnic opt femei, au anunţat, miercuri, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.
"Vom dezvolta programe locale de insturire a medicilor de familie, să nu mai trebuiască să aşteptăm ca statul să facă ceva pentru sănătatea noastră", a declarat director executiv al SECS, dr. Borbala Koo, la o dezbatere organizată împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cancerul la sân este prima cauză de deces în rândul femeilor din România, doar 13 la sută din totalul cazurilor noi fiind diagnosticate în stadiile 0 şi 1, la nivelul anului 2007, a mai spus dr. Koo, citând date furnizate de Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sanitar.
Potrivit directorului executiv al SECS, în România, zilnic, 16 femei sunt diagnosticate cu cancer de sân.
În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân şi peste 3.000 mor din cauza acestei boli, conform datelor statistice.
Printre cauzele acestei stări de fapt se numără, spun specialiştii, educaţia precară a populaţiei privind sănătatea sânului şi lipsa unor programe naţionale de screening mamografic ori clinic.
Ca răspuns la această importantă problemă gravă de sănătate publică, SECS a lansat în 2007, în parteneriat cu Fundaţia Susan G. Kamen for the Cure® din SUA, Iniţiativa Globală Susan G. Kamen for the Cure pentru conştientizarea cancerului de sân, având ca scop crearea şi pregătirea unei reţele de membri activi în domeniul acestei maladii. Programul se derulează în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Cluj, Braşov şi Mureş.
Potrivit celor de la SECS, în comunităţile incluse în program au fost realizate analize ale nevoilor şi resurselor privind cancerul de sân. Pe baza acestora, au fost elaborate de către organizaţii locale planuri de intervenţie, finanţate în cadrul programului.
"Una dintre soluţiile identificate şi incluse în aceste planuri a fost creşterea accesului populaţiei la examenul clinic al sânului, ca metodă de depistare precoce a cancerului de sân la nivelul reţelei de asistenţă medicală primară, în special în mediul rural. În acest sens, Asociaţia Română de Cancer - Grupul Destine Comune, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, a elaborat un program de pregătire a medicilor de familie, pentru efectuarea corectă a examenului clinic al sânului, acreditată de către Colegiul Medicilor din Mureş. Toţi cei 180 de medici de familie din judeţul Mureş, care au participat deja la această pregătire, au evaluat atelierul ca fiind foarte util pentru practica lor", spun reprezentanţii SECS.