Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mai 2012 - Anul XVII, nr. 119 (5024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: Spitalele care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine

Vineri, 25 Mai 2012 (15:10:02)

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine că în prezent analizează situaţia spitalelor închise la 1 aprilie 2011, existând posibilitatea deschiderii unor "centre de sănătate multifuncţionale" sau chiar a redeschiderii, pe cheltuiala autorităţilor locale, a celor care au fost "închise eronat".

Vasile Cepoi a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că este în curs o analiză privind situaţia spitalelor închise, existând chiar şi posibilitatea redeschiderii celor care au fost "închise eronat", transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a subliniat că astfel de cazuri sunt puţine.

"Acolo unde s-a închis un spital sau nu mai funcţionează la ora actuală - sau nu s-a închis, spitalul există şi n-a fost nici desfiinţat măcar, dar nu mai funcţionează, deci populaţia respectivă nu mai beneficiază de nişte servicii medicale - se pune întrebarea: serviciile medicale pe care spitalul respectiv le acorda erau de nivel de servicii de spital sau nu? Dacă vom constata că erau într-adevăr servicii spitaliceşti şi atunci a fost eronat întreruptă activitatea acelui spital, vom permite să se refacă, dacă este posibil, dacă constatăm că are resursele necesare. Dar în această situaţie vor fi foarte puţine spitale, pentru că majoritatea nu acordau servicii spitaliceşti, ele acordau servicii de tip ambulator, doar că, fiind numit spital, fiind în relaţie contractuală cu Casa (de Asigurări de Sănătate), pacienţii respectivi dormeau acolo", a spus Vasile Cepoi.

El a susţinut că acest fapt a devenit evident în momentul în care s-a luat decizia închiderii unor spitale, iar pacienţii din acestea ar fi trebuit transferaţi în alte unităţi medicale.

"Deci în ziua în care aceste spitale trebuiau să-şi transfere pacienţii internaţi în alte spitale, din capitala (reşedinţa - n.r.) de judeţ, spre exemplu, toţi pacienţii respectivi s-au externat, nu prea a fost ce transfera. Dacă într-adevăr erau pacienţi care trebuiau spitalizaţi, nu ar fi putut fi transferaţi", a spus el.

Cepoi a adăugat că, pe de altă parte, închiderea spitalelor a lăsat fără servicii medicale "o populaţie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori", arondate unităţilor medicale respective.

El a arătat că există, încă din 2003, o strategie de raţionalizare a spitalelor, care propunea reorganizarea şi transformarea lor în centre de sănătate multifuncţionale - "un gen de policlinici ceva mai complexe", care să asigure urgenţa, permanenţa, accesul la servicii medicale de specialitate şi eventual spitalizarea de zi.

Cazurile care necesită internare ar urma să fie trimise la spitale care pot să îi asigure serviciile medicale necesare, a precizat Cepoi.

El a mai spus că analiza va arăta care dintre spitale vor putea fi redeschise şi care vor deveni centre de sănătate multifuncţionale.

"Am solicitat cu o lună în urmă (informaţii despre) care este nivelul, dotarea fiecărui spital, ce s-a întâmplat cu aparatura respectivă - dacă există acolo, dacă este funcţională ş.a.m.d. - acum am solicitat iarăşi autorităţilor locale de acolo (informaţii despre) ce resurse umane au, ce propuneri au, cum doresc să facă. Analizăm propunerile lor şi în funcţie de rezultatul acestor analize, vom decide dacă înfiinţăm centru de sănătate multifuncţional sau dacă eventual redeschidem spitalul", a spus el.

El a precizat că eventualele costuri de redeschidere a spitalelor unde se impune acest lucru vor fi suportate de comunitatea locală, întrucât spitalul îi aparţine.

La observaţia că ministerul a luat decizia închiderii, Cepoi a spus că "ce a făcut ministerul nu costă".

"Îţi iei înapoi personalul, îţi reorganizezi activitatea cum a fost. Adică ce ar costa, ce costuri care să fi fost induse de decizia ministerului ar fi? Daţi-mi un exemplu. Deci ministerul ce-a spus? «Nu mai puteţi intra în relaţie contractuală cu Casa», atât. Personalul a plecat şi s-a angajat în alte spitale, în rest a rămas totul pe loc. Ei au conservat, au pus lacăt pe spital sau l-au transformat în azil pentru persoane vârstnice. Dacă au pus lacăt, ridică lacătul, cheamă înapoi personalul medical şi au rezolvat problema. Care sunt costurile? Utilităţile le-au plătit până acum, e treaba lor că n-au păstrat spitalul. Iar de acum încolo, dacă spitalul funcţionează, plăteşte utilităţile. Oricum, ei pot, prin lege au dreptul să plătească utilităţile, dacă vor să sprijine un spital local", a spus el.

Cepoi a afirmat că în cazul spitalelor transformate deja în azile de bătrâni autoritatea locală ar trebui să "facă eforturi" pentru a putea deschide acolo un centru de sănătate multifuncţional sau să redeschidă spitalul.

"În spaţiul respectiv autoritatea locală de acolo poate să redeschidă şi ar trebui să facă eforturi să găsească un spaţiu în care să deschidă un centru multifuncţional. Sau poate chiar tot acolo e posibil să nu fie folosit în totalitate spaţiul respectiv. Lucrurile acestea vor rezulta în urma evaluării", a spus Cepoi.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă la Târgu Mureş la cea de-a doua ediţie a conferinţelor "Amfiteatrul de sănătate" cu tema "Spitalul public, între anacronism şi eficienţă".

Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011. Multe sunt acum centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. Câteva dintre fostele spitale sunt acum cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: Spitalele care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cepoi: Spitalele care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei