Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Martin Harris, cei doi discutând despre implementarea noilor coduri şi promovarea obiectivelor Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).
În cadrul discuţiilor, ministrul Corlăţean a prezentat priorităţile în domeniul justiţiei ale noului Guvern, "care va avea în prim plan înregistrarea în continuare de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, îndeosebi prin implementarea cu succes a noilor coduri ale României şi promovarea obiectivelor Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012 - 2015 şi politicile de integritate", potrivit MJ.
"Ministrul Justiţiei a subliniat că Guvernul României acţionează pentru asigurarea continuităţii şi ireversibilităţii reformelor în justiţie, tendinţă care să fie confirmată de un raport al Comisiei Europene în luna iulie obiectiv, pozitiv privind situaţia justiţiei în România în ultimii cinci ani", spune sursa citată.
De asemenea, au fost discutate şi aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul Justiţiei între ministerele de resort din România şi Marea Britanie, inclusiv sprijinul financiar al Ambasadei britanice pentru derularea unor proiecte legate de implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie şi de îndeplinirea obiectivelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare stabilit în relaţia cu Comisia Europeană.
Totodată, ministrul Corlăţean a subliniat aşteptarea justificată a autorităţilor de la Bucureşti pentru adoptarea unei decizii favorabile României, în luna septembrie, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Olanda şi-a exprimat scepticismul în ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.
Miercuri, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs Van Bonzel, a afirmat că mesajul pe care speră să-l transmită Parlamentului olandez, în luna septembrie, este acela că e mai bine să se lucreze cu România în Spaţiul Schengen decât să fie lăsată pe dinafară, apreciind că "spaţiul de liberă circulaţie nu funcţionează corespunzător la nivel intern".
Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 este aşteptat să ia o decizie favorabilă accesului României în Spaţiul Schengen.
"Acesta este mandatul meu şi asta trebuie să transmit eu în septembrie Parlamentului. Noi trebuie să spunem că da, România este gata. Cooperăm excelent la toate nivelurile aşa cum am dori să cooperăm cu toate statele europene, iar acesta este mesajul pe care sperăm să-l folosim ca să convingem Parlamentul: Că e mai bine să lucrăm cu România în Spaţiul Schengen decât s-o lăsam pe dinafară, pentru că Schengen-ul nu funcţionează corespunzător la nivel intern", a afirmat ambasadorul olandez.
Diplomatul a recunoscut că, în prezent, Parlamentul şi opinia publică din Olanda sunt sceptice nu atât cu privire la România, cât cu privire la Europa şi funcţionarea acesteia. "Sunt preocupaţi de funcţionarea Schengen şi fără români. Problema este cu funcţionarea Schengen la nivel intern. Nu funcţionează cum ne-am dori. Ordinea juridică din Europa este relativ slăbită. După cum ştiţi Europa a început ca un proiect economic, pieţele trebuiau aduse laolaltă şi când faci acest lucru deschizi frontierele", a spus ambasadorul.