Guvernul nu dispune în prezent de o situaţie exactă a bolnavilor diagnosticaţi de îmbolnăviri cu Lyme din cauza muşcăturii căpuşelor, având în vedere că nu orice astfel de muşcătură provoacă boli, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
"În clipa aceasta se face o centralizare, pentru că nu există o cifră exactă a bolnavilor diagnosticaţi, nu cei care se presupune că sunt. Căpuşele, după cum foarte bine ştim cu toţii, sunt de foarte multe feluri, nu orice căpuşă care înţeapă provoacă. Nu există în acest moment clar o cifră a oamenilor diagnosticaţi", a spus Zaharescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că îi va solicita ministrului Sănătăţii ca în următoarea şedinţă a Guvernului să îi prezinte un raport privind cazurile de îmbolnăviri cu Lyme şi metodele prin care se poate interveni pentru prevenirea acestei afecţiuni.
Boala Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înţepătura de căpuşă, fiind cunoscută şi sub numele de "boala cu 1000 de feţe", din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, la nivelul întregii ţări anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boală Lyme, cu 52 la sută mai multe decât în 2010.