Militarii români aflaţi în misiune în provincia Zabul din Afganistan au fost vizitaţi marţi dimineaţă de delegaţia condusă de premierul Victor Ponta, membrii delegaţiei deplasându-se apoi la Kandahar, unde au avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Regional de Sud al ISAF, informează MApN.
Marţi dimineaţă, delegaţia condusă de prim-ministrul Victor Ponta i-a vizitat militarii români aflaţi în misiune în provincia Zabul din Afganistan.
Şeful Guvernului României a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii principalelor misiuni ale militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi în parteneriat cu Forţele de securitate afgane, precum şi acţiunile de sprijin şi asistenţă a populaţiei locale, se arată într-un comunicat de presă al MApN.
Membrii delegaţiei s-au întâlnit cu militarii Batalionului 2 Manevră dislocaţi în baza militară înaintată Bullard, iar cu cei ai Batalionului 1 Manevră şi cu colonelul Adrian Tonea, comandantul contingentului naţional din Provincia Zabul, în baza militară înaintată Apache, unde a fost organizat şi un stand de prezentare a tehnicii folosite de militarii români în acest teatru de operaţii.
În partea a doua a zilei, membrii delegaţiei s-au deplasat la Kandahar, unde au avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), generalul-maior american James Huggins, cu care au discutat despre colaborarea deosebită dintre militarii români şi cei ai ţărilor partenere în cadrul ISAF, precizează MApN.
Reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan, colonelul Mircea Mândrescu, le-a prezentat premierului Victor Ponta, secretarului de stat Dan Tătaru, locţiitorului pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicuţ, şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, o informare cu privire la activitatea militarilor Elementului Naţional de Sprijin, care asigură nivelul de operativitate a forţelor româneşti dislocate în teatru şi cooperarea cu structurile similare ale Armatei SUA în vederea asigurării echipamentelor specifice necesare, pe baza acordurilor încheiate.
În prezent, Armata României participă în teatrul de operaţii din Afganistan cu aproximativ 1.800 de militari, încadraţi în batalioane de manevră, structuri de legătură şi monitorizare, structuri de sprijin logistic şi personal de stat major, dislocaţi în principal în provincia Zabul, dar şi la Kandahar, Bagram şi Kabul.
Batalioanele 1 şi 2 Manevră din Afganistan sunt formate, în principal, din militari ai Batalionului 300 Infanterie de la Galaţi, respectiv din cei ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizată de la Focşani.