Peste 900 de liceeni participă, începând de luni, la sesiunea specială a examenului de bacalaureat organizată la Colegiul Naţional Pedagogic "Ştefan cel Mare" şi Colegiul Tehnic de Comunicaţii "Nicolae Vasilescu-Karpen" din Bacău.
Sesiunea specială a examenului de bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite ce se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale sportive sau pe discipline are loc în perioada 21 mai - 1 iunie.
Pentru susţinerea examenului de bacalaureat în sesiunea specială s-au înscris 928 de liceeni aflaţi în proceduri de selecţie sau pregătire pentru alcătuirea echipelor care vor reprezenta România atât la olimpiadele internaţionale pe discipline, cât şi la competiţii sportive, cum ar fi campionatele europene sau mondiale de juniori.
Examenul de bacalaureat începe luni cu probele de evaluare a competenţelor. Astfel, luni şi marţi candidaţii vor susţine probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi, respectiv, de limba maternă, miercuri şi joi va avea loc are loc proba de evaluare a competenţelor digitale, iar joi şi vineri vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Testele scrise încep în 28 mai cu proba la limba şi literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului - în 29 mai, proba la alegere a profilului şi specializării - în 30 mai şi proba la limba şi literatura maternă - în 31 mai.
Primele rezultate ale examenului de bacalaureat vor fi afişate în 31 mai, până la ora 18.00, şi tot în aceeaşi zi, până la ora 22.00, candidaţii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în 1 iunie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate şi rezultatele finale ale examenului de bacalaureat pentru olimpici.
Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, va fi prezent, luni, la Colegiul Tehnic de Comunicaţii "Nicolae Vasilescu-Karpen" din Bacău, unul dintre cele două centre în care se va desfăşura sesiunea specială de bacalaureat. Ulterior, secretarul de stat va merge şi în al doilea centru de examen, de la Colegiul Naţional Pedagogic "Ştefan cel Mare".
Liceenii care pot da bacalaureatul în sesiunea specială participă, printre altele, la olimpiade sau concursuri internaţionale de biologie, geografie, informatică, chimie, matematică, astrofizică şi astronomie, fizică, rusă, paraşutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradiţional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, nataţie, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei, karting.
Alţi liceeni susţin examenul de bacalaureat în sesiunea specială pentru a putea participa la examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Viena, la Universitatea de Artă din Budapesta sau la Universitatea Moholy Nagy, ambele din Ungaria, la Universitatea UDK din Berlin, la concursul "Global -rockstar.Rio+20 Global Youth Music Contest" şi la programul de voluntariat White Sulphur Springs Senior Staf.