Peste 5.000 de persoane urmărite sunt în evidenţele Poliţiei din 2009 până în prezent, dintre care aproximativ 300 de infractori sunt urmăriţi pentru infracţiuni grave, a declarat, vineri, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
Chestor principal de poliţie Petre Tobă a spus că în cazul celor 300 de urmăriţi, Poliţia Română ar fi putut fi mai eficientă.
"Poate că aici, dacă am fi fost mai atenţi, puteam fi mai eficienţi. Am dispus intensificarea acţiunilor de căutare şi intensificarea mesajelor operative cu poliţiile din străinătate", a precizat Petre Tobă.
Şeful Poliţiei Române a adăugat că 1.125 din cei 5.000 de urmăriţi sunt prinşi şi încarceraţi în acest moment, iar procedurile pentru extrădarea acestora sunt în curs de desfăşurare.
Totodată, Petre Tobă a spus că Poliţia Română are în vizor 114 urmăriţi internaţional de către alte state, despre care există date că s-ar putea afla în România.
"Situaţia cu urmăriţii este într-o dinamică permanentă. Zilnic sunt prinşi 15-20 de urmăriţi şi zilnic tot atâţia sunt introduşi în baza de date. 93 la sută dintre persoanele urmărite sunt încarcerate, ceea ce este un indicator de performanţă bun pentru Poliţia Română", a spus Petre Tobă.
Pentru a exemplifica acest lucru, Petre Tobă s-a referit la cazul mediatizat recent, respectiv fuga lui Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, care a fost prins în patru ore de la emiterea mandatului internaţional, de către o patrulă, la un filtru lângă Frankfurt.
Şeful Poliţiei Române a explicat că maşina lui Sile Cămătaru a fost oprită la un filtru de poliţie, iar în urma verificărilor efectuate în baza de date, poliţiştii au constatat că el este urmărit internaţional. El a spus că cele mai multe mesaje schimbate de poliţiştii români sunt cu cei din Germania, Franţa, Italia şi Spania.
Petre Tobă a adăugat că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală şi cu introducerea brăţărilor de urmărire a infractorilor, eficienţa va creşte. El a precizat că nu se cunoaşte data introducerii efective a acestor brăţări, deoarece acest lucru înseamnă costuri suplimentare.
Chestorul Vasile Viorel, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale, a declarat că numărul urmăriţilor a crescut în 2012 faţă de 2009, în acest an existând în baza de date 5.417 urmăriţi naţional şi internaţional, în timp ce în 2009 erau 5.379.
Potrivit lui Vasile Viorel, aceste cifre se explică prin faptul că în întreaga lume criminalitatea este în creştere. Totuşi, potrivit acestuia, 35,5 la sută dintre aceştia sunt urmăriţi pentru că se sustrag de la condamnări de cel mult trei ani.
Întrebat despre nemulţumirea ministrului de Interne la vederea acestor date, şeful Poliţiei Române a spus că din acest motiv a dispus intensificarea eforturilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că a primit de la Ministerul de Interne un prim raport privind situaţia persoanelor date în urmărire generală, care relevă că situaţia "nu stă foarte bine".
"Situaţia nu stă foarte bine. Sunt urmăriţi general identificaţi, dar şi mulţi alţii care se află în libertate. Dintr-o primă evaluare -şi eu am cerut în special ca pentru cei care sunt acuzaţi de infracţiuni cu violenţă să existe o atenţie specială -sunt aproape 300 de persoane în această situaţie. Nu există nicio ţară din lume care îi prinde pe toţi cei care sunt daţi în urmărire generală, dar cred că numărul actual este inacceptabil", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta îi ceruse luni ministrului de Interne să prezinte în şedinţa de Guvern raportul privind urmăriţii general, precizând că vor fi făcute schimbări de conducere şi de sistem la nivelul Poliţiei dacă va fi cazul.
Ulterior, Liviu Popa a fost schimbat de la conducerea Poliţiei Române, fiind înlocuit cu Petre Tobă, care a mai fost la conducerea instituţiei înainte de numirea lui Popa.
Ministrul Ioan Rus declara că schimbările la vârful Poliţiei Române reprezintă o chestiune strategică, având rolul de a crea o echipă capabilă şi performantă, fără vreo "conotaţie" legată de "ultimele evenimente".