Curtea Constituţională a solicitat accesul la sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti ECRIS, pentru a elimina corespondenţa anevoioasă dintre CC şi instanţele de drept comun, Consiliul Superior al Magistraturii sesizând Ministerul Justiţiei, care administrează ECRIS.
Joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea Curţii Constituţionale a României în vederea facilitării accesului direct al instanţei constituţionale la sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti ECRIS.
Solicitarea Curţii Constituţionale a României a fost motivată prin faptul că, în condiţiile în care sesizarea Curţii cu excepţii de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţii din legi sau ordonanţe ale Guvernului nu mai constituie temei al suspendării soluţionării dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată în care au fost invocate aceste incidente procedurale, Curtea Constituţională a României nu mai are acces la actele din aceste dosare, necesare realizării controlului de constituţionalitate. Această situaţie este de natură să determine realizarea unei corespondenţe anevoioase între instanţa constituţională şi instanţele de drept comun.
Având în vedere faptul că Ministerul Justiţiei are calitatea de administrator al sistemului informatic ECRIS, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului pentru efectuarea demersurilor necesare în sensul solicitării Curţii Constituţionale.