Vasile şi Ion Balint, cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru, au fost căutaţi la 13 adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov după ce instanţa i-a condamnat definitiv, vineri, iar o zi mai târziu au fost daţi în urmărire generală şi internaţională, a precizat, luni, Poliţia Română.
Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează, într-un comunicat de presă transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că la data de 11 mai, în jurul orei 22.00, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis mandatele de arestare pe numele lui Vasile şi Ion Balint, acestea fiind puse în executare de către Poliţia Capitalei, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.
Astfel, potrivit Poliţiei Române, imediat după primirea mandatelor de la instanţă, poliţiştii bucureşteni şi ilfoveni au început procedurile de punere în executare a acestora, fiind efectuate verificări şi căutări în 13 locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
"Precizăm că anterior deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de vineri 11 mai 2012, pe numele celor două persoane, la momentul liberării lor, nu fuseseră emise restricţii procedurale privind interdicţia de părăsire a localităţii sau a ţării", se arată în comunicatul citat.
Întrucât Vasile şi Ion Balint nu au fost găsiţi la adresele unde au fost căutaţi de poliţişti, în dimineaţa zilei de 12 mai, Inspectoratul General al Poliţiei Române a declanşat procedura de dare în urmărire generală.
"În aceeaşi zi, s-au făcut demersuri către instanţă în sensul obţinerii Mandatelor Europene de Arestare şi a mandatelor de urmărire internaţională, acestea fiind emise în jurul orei 19.00. Fraţii Balint au fost implementaţi în aplicaţia urmăriţi internaţional în jurul orei 20.00, fiind transmisă alerta de urmărire internaţională în toate statele membre Interpol", a precizat Poliţia Română.
La câteva ore de la transmiterea alertei, Poliţia Română a fost semnalată că Vasile Balint a fost prins şi se află în custodia Poliţiei Germane.
"Din informaţiile primite pe canalul de cooperare poliţienească internaţională din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Inspectoratul General al Poliţiei Române, rezultă că urmăritul Vasile Balint a fost prins şi identificat la data de 12 mai 2012, în jurul orei 1.30, pe o autostradă din Germania. Conform procedurilor, Vasile Balint urmează a fi predat autorităţilor române pentru punerea în executare a mandatului emis pe numele său", a precizat sursa citată.
Totodată, poliţiştii au continuat acţiunea de căutare a lui Ion Balint. Acesta s-a prezentat, luni, în jurul orei 12.50, la Serviciul Independent de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Capitalei, "unde se fac procedurile de încarcerare", se mai arată în comunicatul citat.
Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, a venit, luni la prânz, la arestul Poliţiei Capitalei pentru a se preda, el declarând că a stat în localitatea Belciugatele şi că avea la dispoziţie 48 de ore ca să se prezinte în arest.
Vasile Balint, pe numele căruia fusese emis mandat de urmărire internaţională, a fost prins în Germania de poliţiştii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau - Frankurt, au anunţat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Ion şi Vasile Balint au fost condamnaţi în 11 mai, de instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menţinând, în cazul celor doi, sentinţa din faza inferioară a procesului.
În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanţei supreme au admis parţial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenţie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, pe care au şi dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit deciziei instanţei supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ şapte ani şi jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani şi jumătate de detenţie.
Fraţii Cămătaru au fost judecaţi, alături de rude şi apropiaţi, într-un dosar privind săvârşirea de fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.
Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecaţi Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurenţiu Roman, Laurenţiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuţ Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ştefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuţ Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu "Fluturică" Dudiţă, Sile Stan şi Angela Stoica.