Introducerea cotelor diferenţiate de impozitare pe salariu, reducerea CAS la angajator şi aplicarea unui TVA diferenţiat la produse agro-alimentare vor avea efect negativ asupra bugetului, care va fi însă acoperit prin restrângeri de cheltuieli inclusiv ale Fondului de rezervă, spune premierul Ponta
"De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%, Va fi, dacă vreţi, o cotă socială, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi însă şi măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului, în primul rând terminăm pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezervă al Guvernului folosit pentru finanţarea diverselor acţiuni. Nu îl desfiinţăm, dar va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.
Întrebat dacă nu îi este teamă că va fi "aruncat" de la guvernare în lipsa acestor finanţări către autorităţile locale, preşedintele PSD a răspuns că nu are o astfel de teamă.
"Ei (primarii şi preşedinţii de CJ-n.r.) se vor bucura de guvernare în primul rând prin legalitate. Nu o să mai trebuiască să stea toată ziua că vin toate autorităţile de la celălalt partid să le fac controale şi dosare, nici nu trebuie să vină să stea toată ziua la ministere, în ideea că dacă se pun bine cu ministrul, le semnează nişte bani. Vor avea un buget de funcţionare, în funcţie de numărul de locuitori şi suprafaţă, şi un buget de dezvoltare pentru cofinanţarea proiectelor: nu îţi mai dau niciun leu de la bugetul de stat pentru un proiect pe care poţi să îl finanţezi din fonduri europene", a spus Ponta.
Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă, a anuţat anterior premierul Victor Ponta.
Surse din PSD au declarat, în urmă cu un an, agenţiei MEDIAFAX, că programul economic al USL prevede trei trepte de impozitare a veniturilor, una de 16%, generală, şi două de 8%, respectiv 12%, pentru veniturile mici şi foarte mici.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat în această săptămână că, începând cu anul viitor, vor fi aplicate cote mai mici de impozitare în cazul salariilor sub 1.600 de lei.
"Cota unica de 16% se menţine, dar pentru că avem categorii defavorizate şi pentru că salariul minim, din punctul meu de vedere şi din noile concepţii ale Uniunii Europene, nu creşte suficiient de mult, trebuie protejate aceste categorii care, mai ales prin contracte pe perioadă determinată, nu vor depăşi salariul minim pe economie. De aceea, vom aplica nişte cote mai mici de 16%, din 2013. Până în 800 de lei, de exemplu, cota va fi de 8%, între salariul minim şi 1.600 de lei va fi de 12%, iar peste va fi de 16%", a spus Câmpeanu, citată în presă.
Cota unică de impozitare a fost introdusă din ianuarie 2005 de Guvernul Tăriceanu, imediat după preluarea mandatului.