Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2012 - Anul XVII, nr. 107 (5012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR ar putea interveni agresiv dacă cursul va depăşi 4,46 lei/euro

Vineri, 11 Mai 2012 (19:04:11)

Cursul ar putea depăşi nivelul istoric atins pe piaţa interbancară, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea încheia printr-o intervenţie agresivă din partea BNR, care să le reamintească jucătorilor de forţa pe care o poate avea banca centrală pe piaţa locală.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,4265 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anunţat pe 2 mai, la acea dată jucătorii fiind îngrijoraţi de incertitudinile legate de măsurile pe care le va adopta noul executiv după căderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalulul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

"Nu este exclus să depăşim nivelul minim al leului stabilit recent de 4,46 lei/euro. Este dificil de spus, pentru că mişcarea curentă vine după o perioadă de mai mulţi ani în care cursul de schimb a fost într-o bună măsură controlat de către banca centrală.", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Muscalu spune că în această perioadă, după ce s-au înregistrat modificări de proporţii la nivel intern şi extern, a devenit neclar care ar fi preţul considerat corect de către majoritatea participanţilor la piaţă

"Este posibil, însă, ca deprecierea curentă să se încheie printr-o intervenţie agresivă, care să le amintească încă o dată participanţilor la piaţă de forţa pe care o poate avea banca centrală în această piaţă de dimensiuni relativ reduse. O asemenea mişcare este probabilă având în vedere că temperarea deprecierii, cu scopul susţinerii stabilităţii financiare, care a părut că a fost implementată în ultimii ani, pare şi mai potrivită în prezent, după ce în ultimii doi ani salariile au înregistrat creşteri inferioare preţurilor de consum, reducând astfel capacitatea de achitare a datoriilor. În acelaşi timp, cursul s-a depreciat, accentuând dificultaţile în cazul datoriilor în valută", a explicat Muscalu.

El crede că participanţii externi nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală internă, date fiind relaxarea fiscală de dimensiuni limitate care se are în vedere, dar şi sustinerea relativ solidă în Parlament a noului guvern.

În acelaşi timp, Muscalu spune că perspectivele s-ar putea schimba, cât timp persistă promisiunile de relaxare fiscală suplimentară.

Totodată, analistul BCR, Eugen Şinca, crede că deprecierea leului a fost cauzată de factori interni şi că România ar trebui să-şi stabiliească o serie de priorităţi pentru a creşte gradul de atractivitate.

"Schimbările politice frecvente de la începutul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, şi rezultatele încă modeste în accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explică deprecierea leului cu 2,4% din luna ianuarie până în prezent. De aici rezultă şi o serie de priorităţi pentru România în perioada următoare, pentru a creşte gradul de atractivitate în faţa investitorilor, precum menţinerea stabilităţii politice, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene structurale şi transmiterea unui mesaj coerent pieţelor globale, inclusiv prin intermediul acordului cu FMI şi UE", a declarat Şinca.

Estimarea BCR de curs pentru finalul acestui an este 4,39 lei/euro, iar cotaţiile se vor stabiliza în jurul nivelului de 4,4 lei/euro.

Vlad Muscalu consideră că banca centrală pare mai interesată să tempereze deprecierea decât să inverseze mişcarea într-un mod ferm, adoptând o asemenea abordare probabil pentru a limita transferarea tensiunilor din piaţa valutară către piaţa monetară.

"Contextul extern este desigur nefavorabil leului, însă nu cred că acesta este determinant pentru dinamica curentă. Am văzut o înrăutaţire a contextului extern, poate chiar mai puternică, în a doua jumătate a anului trecut, iar în acea perioadă leul a fost ceva mai stabil", a conchis Muscalu.

Economistul şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa, apreciază că este prea devreme pentru a estima un nivel maximal al cotaţiilor în următoarea perioadă şi trebuie văzut care vor fi evoluîiile imediate.

"Este prea devreme şi sunt convins că nici Banca Naţională nu ştie în acest moment care este nivelul maxim până unde va merge cursul", a spus Bucşa.

Rata de schimb a trecut de 4,42 lei/euro încă de la deschidere sesiunii de vineri, când primele tranzacţii au fost operate la 4,4210 lei/euro.

În prima parte a zilei cursul a oscilat sub 4,43 lei/euro, deprecierea fiind limitată de intervenţiile indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor. Imediat după publicarea cursului de referinţă, cotaţiile au sărit peste 4,43 lei/euro, iar în jurul orei 14:00 rata de schimb a atins un maxim de 4,44 lei/euro.

Nivelul record atins pe piaţa interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacţionată de jucătorii internaţionali pe alte pieţe.

Dealerii cred că, fără intervenţia băncii centrale, cursul ar putea depăşi în numai două şedinţe nivelul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, având în vedere cererea ridicată de euro din partea jucătorilor.

Potrivit dealerilor, volumele de tranzacţionare sunt ridicate, iar ordinele de cumpărare de euro vin atât de la jucători străini, cât şi de la bănci locale.

Cea mai recentă intervenţie directă a BNR pe piaţa interbancară a avut loc în octombrie 2008, când banca centrală a a invocat un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulenţelor cauzate de căderea crizei financiare internaţionale.

La acea dată, BNR a vândut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a înţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară. Tot atunci, BNR a testat piaţa valutară pentru a verifica realitatea cotaţiilor, fără să realizeze însă tranzacţii.

Monica Juganaru, monica.juganaru@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR ar putea interveni agresiv dacă cursul va depăşi 4,46 lei/euro.
 Vizualizări articol: 866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR ar putea interveni agresiv dacă cursul va depăşi 4,46 lei/euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei