Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc - MedAlert.ro.
"Există un cerc vicios în sistem. Spunem că medicii au salarii mici şi de aceea acceptă bani. Nu pot să afirm că în sănătate este corupţia cea mai mare. Pot să afirm că există şi că trebuie să facem ceva. Prefer să colaborăm cu organizaţii neguvernamentale în acest domeniu, decât să ignorăm problema. (...) Nu putem să ne ascundem şi să spunem că în sistemul de sănătate nu există corupţie. Există şi ea trebuie cunoscută. Mai ales, trebuie să ştim care este dimensiunea acestei probleme", a mai spus subsecretarul de stat.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a ţinut să precizeze totodată că portalul pentru sesizarea abuzurilor nu trebuie să devină o "vânătoare de vrăjitoare". "Acest portal nu trebuie să se transforme într-un site în care sunt aruncate informaţii", a subliniat Arafat.
Potrivit lui Arafat, Ministerul Sănătăţii susţine acţiunea de lansare a portalului şi spune că datele care vor ajunge la specaliştii instituţiei vor fi verificate. "Verificăm şi noi datele primite. Vom putea localiza această problemă. Vom vedea dacă reclamaţiile vin numai dintr-un anumit spital', a mai spus Raed Arafat.
Prezent, şi el, la evenimentul de lansarea a portalului, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a subliniat că majoritatea românilor s-au confruntat cu corupţia în viaţa de zi cu zi, inclusiv prin plata "la negru" pentru servicii medicale.
"Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.
Ambasadorul SUA a vorbit şi despre istoria proiectului MedAlert, acesta fiind parte din iniţiativa Restart România a organizaţiei TechSoup România.
"Restart România este unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu aici, pentru că am văzut români creativi folosind puterea internetului şi a reţelelor sociale pentru a promova transparenţa şi statul de drept în România", a spus Mark Gitenstein.
Ambasadorul a precizat că a început parteneriatul cu TechSoup România în 2010, printr-o finanţare destinată proiectelor democratice, menită să susţină iniţiativa Restart România.
La evenimentul de lansare a portalului a participat şi Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii în România.
MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Echipa MedAlert, formată din jurnaliştii Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro) şi Sanda Nicola (Digi 24), va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.
Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.