Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că între Guvern şi şeful statului ar putea apărea "un conflict juridic la limită" cu privire la modalitatea de trimitere în Parlament a scrisorii de intenţie cu FMI.
Năstase a spus, la audierea în comisiile de specialitate a ministrului propus de Externe, Andrei Marga, că numai o singură dată în ultimii ani scrisorile de intenţie cu FMI au fost trimise Parlamentului spre adoptare printr-un decret prezidenţial – în 2010, în rest s-a apelat la ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.
"Poate să apară un conflict juridic la limită între preşedinte şi Guvern privind modalitatea de trimitere a acestui text la Parlament. E o discuţie teoretică deocamdată", a spus liderul PSD.
El a argumentat că această posibilitate apare ca urmare a diferitelor modalităţi de interpretare a Constituţiei în privinţa reprezentării externe a ţării. "Cum este bine? Vom urma practica obişnuită în cazul de faţă sau vom reveni (...) la formula din 2010? Este o întrebare. A doua întrebare: în cazul în care acceptăm că acest text este trimis la Parlament prin intermediul unui decret prezidenţial, preşedintele poate să blocheze trimiterea acestui document care a fost negociat şi a fost aprobat textul ca atare de către Guvern sau preşedintele într-o astfel de situaţie ar îndeplini mai curând rolul unui poştaş care nu poate opri o scrisoare care eventual nu îi place textul sau pentru că nu îi place destinatarul?", a spus Năstase.
El a arătat că, potrivit Constituţiei, responsabilitatea ratificării scrisorii de intenţie cu FMI revine Parlamentului, iar preşedintele are la îndemână instrumentul eventual de a se pronunţe ulterior adoptării proiectului de lege privind ratificarea şi să îl retrimită înapoi în Parlament.
Şeful statului a declarat duminică, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că menţinerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurări de sănătate şi pensii reprezintă elementul esenţial pentru perioada următoare, arătând că nu va trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat.
"Sunteţi aproape de terminarea misiunii, după cum am înţeles. Şi aş vrea să ştiu cum e imaginea de ansamblu acum. Aşa cum am discutat cu ministrul de Finanţe, elementul cheie legat de plăţile pe care trebuie să le faceţi în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate şi ale fondului de pensii. Este elementul esenţial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat", a afirmat Băsescu la începutul discuţiei cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.