Ministrul desemnat al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, luni, că prioritatea sa este reprezentată de reîntregirea salariilor şi readucerea pensiilor la nivelul din decembrie 2010, arătând că acesta este linia generală a obligaţiilor asumate de Guvern.
"În legătură cu reîntregirea veniturilor persoanelor active şi militarilor în rezervă care au avut pensiile diminuate, interesul actualului Guvern şi al preşedintelui, bineînţeles, este să reîntregească salariile, să readucă pensiile diminuate în plată la nivelul lui decembrie 2010. Este o problemă care ţine de moralitatea, de etosul profesional al unei instituţii care, până acum, începând de la al doilea Război Mondial, nu a suferit cutremure majore. Ori aceste tăieri au produs mutaţii la nivelul spiritului de corp, mutaţii regretabile", a afirmat Dobriţoiu, la audierea sa în comisiile parlamentare de apărare.
El a adăugat că principala preocupare este "de a reda acestor oameni şansa de a trăi în spiritul unui contract pe care ei l-au încheiat şi l-au dus la bun sfârşit cu statul". "Toţi au avut rate la bănci, probleme familiale grele nerezolvate care au fost bazate pe un anumit volum al câştigurilor şi s-au trezit dintr-o dată puşi în faţa unor probleme existenţiale, unii dintre ei ştiţi că s-au prăpădit din nefericire", a mai spus Dobriţoiu.
Corneliu Dobriţoiu a fost întrebat de deputatul PNL George Scutaru dacă susţine iniţiativele legislative din Parlament privind modificarea ordinului 1 privind pensiile militare şi privind eliminarea interdicţiei de a cumula pensia cu salariul.
"Voi fi de acord şi cu problema pensiilor şi voi susţine (...) în Parlament aceste proiecte, precum şi cel privind cumulul pensiei cu salariul care aduce interdicţie pe piaţa muncii", a răspuns Dobriţoiu.
Deputatul PDL Costică Canacheu a arătat că, în urma noii legislaţii, dintre cei 82.000 de pensionari militari, peste 90% au pensiile crescute şi a anula această legislaţie ar duce la un moment dificil pentru buget.
În replică, Dobriţoiu a spus că impactul reîntregirii pensiilor diminuate este de ordinul a 30 milioane de lei şi această sumă este mică în raport cu suma pentru creşterea pensiilor. "Nu ar fi un preţ colosal de mare care să fie ca paiul în coloana vertebrală a cămilei", a adăugat Dobriţoiu.
Întrebat de ziarişti după audieri care sunt resursele pentru reîntregirea pensiilor la nivelul celor din 2010, Dobriţoiu a spus că de la buget şi din sursele extrabugetare prin vânzări ale unor active, închirieri se pot disponibiliza bani, arătând că "sunt necesare 30 de milioane pe an pentru a repara această nedreptate".
Ministrul desemnat al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru apărare cu 20 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 2 abţineri. Abţinerile şi votul împotrivă au aparţinut parlamentarilor PDL. La audieri nu a participat fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea, care este deputat şi membru al Comisiei de apărare din Camera deputaţilor.