Ministrul desemnat pentru Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat, luni, în cadrul audierilor din comisiile comune de sănătate ale Parlamentului, că printre obiectivele sale se află legea sănătăţii, deblocarea posturilor din sistem, redeschiderea unor spitale şi rezolvarea crizei medicamentelor.
Vasile Cepoi a declarat că şi-a propus cinci obiective principale pentru cele şase luni ale actualului Executiv, definirea unor obiective privind implementarea unor reforme instituţionale în domeniul sănătăţii, elementul principal fiind legea sănătăţii.
Ministrul desemnat al Sănătăţii a vorbit şi despre implementarea unui sistem de management al calităţii serviciilor medicale, în contextul gradului scăzut de satisfacţie al populaţiei faţă de serviciile medicale.
Un alt obiectiv al ministrului desemnat este creşterea accesabilităţii populaţiei vulnerabile la serviciile medicale, din cauza distribuţiei neuniforme a furnizărilor de servicii în teritoriu, dar şi promovarea integrităţii în sistemul de sănătate, pentru întărirea capacităţii de control al statului în privinţa utilizării fondurilor publice, aceasta fiind o condiţie pentru controlul cheltuielilor din sănătate.
Cepoi a mai declarat că îşi doreşte reducerea dezechilibrului financiar din sistem.
Ministrul desemnat al Sănătăţii a vorbit şi despre unele obiective imediate, printre care luarea unei decizii politice privind proiectul de lege, şi anume ce tip sistem de sănătate dorim, pentru o asumare politică.
"Un obiectiv urgent este deblocarea posturilor în sănătate", a mai anunţat Vasile Cepoi, adăugând că România se află într-o situaţie critică.
"Spuneam la întâlnirea cu FMI că numai Dumnezeu ne păzeşte de un eveniment catastrofal", a adăugat ministrul desemnat, anunţând că va propune în prima şedinţă de guvern deblocarea acestor posturi.
În privinţa spitalelor desfiinţate, Vasile Cepoi a vorbit despre necesitatea înfiinţării unor centre multifuncţionale sau poate chiar redeschiderea unor spitale, acolo unde se justifică acest lucru.
O prioritate imediată a ministrului desemnat este, potrivit acestuia, rezolvarea crizei medicamentelor.
"Există riscul de a rămâne fără unele medicamente extrem de importante prin retragerea unor firme de pe piaţă", a spus Cepoi, precizând că există o relaţie tensionată între sistemul de sănătate şi producătorii de medicamente, care trebuie rezolvată.
Vasile Cepoi a mai afirmat că spitalele se află într-un proces de acreditare declanşat în urmă cu un an şi jumătate şi a vorbit despre implementarea unui management al calităţii, care presupune o activitate profesionistă.
"Trebuie să pregătim spitalele, oamenii, iar acreditarea să fie reală şi nu una formală", a adăugat el.