Pensionarii cer FMI, printr-un memoriu, să intervină pentru ca ei să primească înapoi banii reţinuţi cu titlu de contribuţie de sănătate şi pentru respectarea prevederilor legale, în sensul indexării pensiilor cu rata şomajului şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial din 1 iulie.
Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România solicită FMI să ceară Ministerului de Finanţe anularea sistemului de compensare a datoriilor statului cu contribuţiile de asigurări sociale, dar şi prorogarea, timp de doi ani, a transferului din fondul de pensii a sumei de 2,2 miliarde de lei, precizând că aceşti bani "sunt vitali" pentru supravieţuirea pensionarilor.
Pensionarii subliniază, în memoriu, că se impune restituirea sumelor reţinute din pensie "abuziv" de la 2,2 milioane de de pensionari, începând cu 1 ianuarie 2011, precum şi aplicarea, din 1 iulie, a prevederii legale privind indexarea pensiilor cu rata infaţiei şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial.
În acelaşi document, pensionarii arată că pensia medie în România este de 750 de lei, "fiind cea mai mică din UE", şi că, în ultimii trei ani, veniturile lor au scăzut dramatic din cauza faptului că nu au mai fost majorate nici măcar cu nivelul inflaţiei, iar preţurile la alimente, medicamente, servicii medicale şi încălzirea locuinţei au crescut.
Federaţia Naţională Unirea susţin că 3,5 milioane de pensionari trăiesc în sărăcie, situându-se sub nivelul de trai decent.
Persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.
În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.
În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
În aceste condiţii, pensionarii cu mai mult de 740 de lei pe luna nu vor mai plăti CASS de 5,5% pentru întreaga pensie, ci doar pentru suma care depăşeşte plafonul minim.