Locuitorii Craiovei sunt aşteptaţi, de 1 Mai, în Parcul Romanescu, unde candidatul PSD la Primărie, Olguţa Vasilescu, merge să "socializeze". Fără mici şi bere. La Târgu Jiu, 1 Mai va fi marcat printr-un bâlci la marginea oraşului, iar la Drobeta Turnu Severin PSD organizează un miting de protest.
Reprezentanţii PSD Craiova spun că de 1 Mai nu vor organiza spectacole sau petreceri în aer liber, dar că vor merge în Parcul Nicolae Romanescu din municipiu doar pentru a sta de vorbă cu oamenii.
Senatorul Lia Olguţa Vasilescu, candidat din partea PSD la Primăria Craiovei, spune că de 1 Mai va merge, alături de preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, în Parcul Nicolae Romanescu pentru a sta de vorbă cu oamenii.
La rândul său, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, susţine că de 1 Mai liderii formaţiunii nu vor organiza concerte sau spectacole şi că o parte dintre aceştia o vor însoţi pe Lia Olguţa Vasilescu în Parcul Nicolae Romanescu, unde vor discuta cu craiovenii.
"O parte dintre noi vom merge în Parcul Romanescu să stăm de vorbă cu oamenii, să socializăm, aşa cum obişnuim să procedăm în ultimii ani", a spus Ion Prioteasa.
Potrivit acestuia, alţi membri ai formaţiunii vor merge, de 1 Mai, în comune. La Melineşti va fi inaugurat sediul Primăriei, iar în alte localităţi vor avea loc diverse manifestări.
"De 1 Mai, în comuna Melineşti se va inaugura sediul Primăriei, în timp ce altele vor aniversa ziua localităţii. Vom fi şi cu ochii pe campania electorală, pentru că în 1 mai este ultima zi de depunere a dosarelor pentru înscrierea în alegerile locale din 10 iunie", afirmă Ion Prioteasa.
În schimb, actualul primar al Craiovei, Antonie Solomon, candidat din partea UNPR pentru un nou mandat, spune că de Ziua Internaţională a Muncii nu va organiza spectacole sau alte petreceri ca să nu creadă craiovenii că-şi face campanie electorală, ci va sărbători "prin muncă", întrucât se va duce să supravegheze lucrările de asfaltare a unei străzi, iar apoi va pleca în Bucureşti "cu treburi".
"De 1 Mai nu organizez niciun spectacol pentru că nu vreau să creadă craiovenii mei că îmi fac campanie electorală. Eu sărbătoresc Ziua Muncii tot prin muncă. O să asfaltăm strada Constantin Brâncuşi, din Craiova. Nu contează dacă e zi liberă. Apoi, mai trebuie să plec cu nişte treburi şi în Bucureşti. Deci, am treabă multă şi nu o să petrec", spune Antonie Solomon.
În aceeaşi notă, nici democrat-liberalii craioveni nu vor organiza spectacole, spunând că preferă petrecerile în familie.
"Nu sunt de acord că această zi, 1 Mai, a fost exploatată politic. PDL Craiova nu va organiza petreceri câmpeneşti sau spectacole, ci cred că este o sărbătoare în care fiecare ar trebui să se relaxeze şi să se simtă bine. Eu o să fiu cu soţia şi fetiţele mele, cu rudele, undeva la iarbă verde", a spus viceprimarul Mărinică Dincă, candidat din partea PDL la funcţia de primar al Craiovei.
La Drobeta Turnu Severin, de 1 Mai locuitorii oraşului sunt aşteptaţi să protesteze faţă de lipsa locurilor de muncă. Mitingul de protest va fi organizat de filiala municipală a PSD, care mizează pe prezenţa a aproximativ 600 de persoane care să iasă să îşi strige nemulţumirile în stradă.
Liderul PSD Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, spune că mitingul va începe în centrul oraşului, manifestanţii urmând să ajungă pe strada Crişan.
Screciu, candidat al PSD la primăria municipiului, a mai spus că filiala a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei necesare mitingului, aşteptând un răspuns de la primarul PDL al municipiului, Constantin Gherghe.
El a precizat că aceasta este singura acţiune organizată de PSD în Mehedinţi, de 1 Mai.
Liderii organizaţiilor judeţene Mehedinţi ale PNL şi PDL susţin că de 1 Mai nu organizează niciun fel de evenimente.
În schimb, în 5 mai în localitatea Ponoare va avea loc tradiţionala serbare câmpenească "Sărbătoarea liliacului", evenimentul fiind organizat de primăria localităţii, condusă de primarul PDl Georgică Pătraşcu, candidat pentru un nou mandat.
Şi liderii din Gorj ai partidelor spun că nu vor organiza de 1 Mai acţiuni menite să atragă electoratul, gorjenii fiind invitaţi, în schimb, ca în fiecare an, la o sărbătoare care are loc la marginea municipiului Târgu Jiu, organizator fiind Primăria oraşului, condusă, din anul 2000, de Florin Cârciumaru (PSD), candidat pentru cel de-al patrulea mandat.
Sărbătoarea, care este, de fapt, un bâlci cu tarabe de la care oamenii îşi pot cumpăra inclusiv mici şi bere, are loc în spaţiul în care înainte de 1989 oamenii veneau să petreacă de Ziua Muncii şi să omagieze PCR. După parada de 1 Mai, muncitorii erau aduşi în zona Drăgoieni pentru relaxare, după 1989 gorjenii continuând să vină aici în fiecare an.
Primăria amenajează pentru comercianţi standuri la care aceştia să îşi vândă marfa, iar pe o scenă Ansamblul Artistic Doina Gorjului susţine concerte.
Autorităţile locale spun că nu cheltuiesc niciun ban de la buget şi nici nu încasează taxe de la comercianţi, din dorinţa ca numărul acestora să fie cât mai mare.
De regulă, peprezentanţii partidelor politice îşi fac şi ei apariţia la această manifestare, mergând prin mulţime şi împărţind materiale electorale de campanie ale candidaţilor, dar fără a organiza petreceri proprii.
Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, spune că va merge în mijlocul oamenilor, dar ca organizator, pentru că nu are nevoie de campanie alectorală.
"Oamenii mă cunosc de atâta timp şi nu mai am nevoie de campanie electorală acum pe ultima sută de metri. Merg acolo ca organizator, pentru a mă asigura că totul se desfăşoară fără probleme şi că lucrurile decurg normal. Că se poate interpreta, este altceva, dar discuţiile de genul acesta apar doar în perioadele electorale. În anii în care nu sunt alegeri şi organizăm sărbătoarea respectivă nu sunt discuţii şi toată lumea se simte bine, fără probleme", spune Florin Cârciumaru.
La câteva zile după sărbătoarea de 1 Mai din zona Drăgoieni, la câţiva kilometri distanţă, Primăria Târgu Jiu va organiza Sărbătoarea Narciselor, o manifestare devenită şi ea tradiţională în ultimii 12 ani. Comercianţii se mută în locaţia respectivă, în zonă existând o rezervaţie naturală de narcise, pentru care şi este organizată sărbătoarea amintită. Politicienii şi reprezentanţii partidelor şi-au amenajat, la alegerile din 2004 şi 2008, corturi la care au împărţit materiale electorale, sărbătoarea având loc în plină campanie electorală.
Tot în luna mai, în preajma datei de 21, Primăria Târgu Jiu mai organizează şi Zilele Municipiului, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena, care sunt patronii spirituali ai oraşului, manifestarea având loc, de asemenea, în campanie electorală.
Gigi Ciuncanu, Oana Mitu, corespondenti@mediafax.ro