Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a exprimat, miercuri, aprecierea în legătură cu dezbaterea publică pe marginea problemei restituirii proprietăţilor, chiar dacă aceasta are uneori "accente destul de pasionale".
Potrivit premierului, chestiunea restituirii proprietăţilor "comportă o discuţie destul de amplă", acesta fiind motivul pentru care a fost generată şi întreţinută dezbaterea publică.
"Mă bucură foarte mult că această dezbatere publică există, chiar dacă uneori are accente destul de pasionale şi vreau să-i asigur pe toţi cei care au speranţe în materia restituirii proprietăţilor că şi acum căutăm soluţia optimă. Vorbim de un proiect de lege aflat în dezbatere publică, perfectibil şi toate sugestiile sunt binevenite", explicat premierul.
Întrebat dacă a repurtat vreo victorie până acum, prim-ministrul a răspuns că au fost făcute foarte multe lucruri în două luni de mandat, exprimându-şi totodată recunoştinţa pentru coaliţie şi pentru propriul Cabinet, pentru susţinerea primită.
"Au fost făcute foarte multe lucruri în două luni de mandat şi mă bucură că pe seama susţinerii politice pe care am avut-o necondiţionat din partea partidelor din coaliţia guvernamentală şi pe seama activităţii miniştrilor din Cabinet, în două luni s-au făcut foarte multe lucruri. În ultimul timp am promis că doresc să vin în faţa Parlamentului după 100 de zile", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
Guvernul a anunţat că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Executivul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură.