Ministrul Mediului a anunţat controale ample în zonele tradiţionale de picnic din întreaga ţară în zilele libere de 1 Mai, admiţând totodată lipsa spaţiilor special amenajate pentru ieşirile românilor la picnic şi cerând o statistică a acestora de la autorităţile locale până la sfârşitul lunii mai.
Ministrul Korodi Attila a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a cerut autorităţilor locale din întreaga ţară o statistică a locurilor de picnic şi campare.
"Din păcate, realitatea României de astăzi este că suferim un deficit la capitolul amenajării spaţiilor de picnic şi al dotării acestora cu cele necesare: containere dedicate colectării selective a deşeurilor, amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice. Aici autorităţile locale au de lucru în perioada următoare. (...) Dar cum ştim, de la promulgarea Legii picnicului până la aplicare este cale lungă în multe cazuri! Nu-mi doresc întârzierea reacţiei autorităţilor locale în această privinţă. Este şi motivul pentru care le-am solicitat oficial ca, până în data de 30 mai, să ne furnizeze lista locurilor destinate campării sau activităţilor de picnic", a spus Korodi.
Autorităţile locale vor fi aşadar obligate să furnizeze, până la data stabilită de minister, o listă care să conţină localizările şi suprafeţele în metri pătraţi ale acestor zone, termenul până la care primăriile amenajează aceste spaţii, conform Legii picnicului, dar şi planul de acţiuni de ecologizare a zonelor folosite până acum de populaţie pentru asfel de activităţi, dar în care grătarele şi picnicurile vor fi interzise.
Cu toate că încă nu există o hartă clară a acestor locuri de picnic, ministrul Mediului a anunţat că începând cu perioada zilelor libere de 1 Mai vor fi efectuate controale pentru descurajarea celor care nu-şi strâng gunoaiele înainte de a pleca de la pincic sau de la grătar.
"Ştim cu toţii că în această perioadă cei mai mulţi dintre români aleg să se bucure de zilele libere în jurul grătarelor, în mijlocul naturii, alături de familie. Acest mod tradiţional de a petrece intrarea în sezonul cald coincide pentru autoritatea de mediu cu o intensificare a activităţii de control în teritoriu. Obiectivul acesteia este de a monitoriza buna desfăşurare a activităţii de picnic, cu scopul final de protecţie a naturii. Am decis să intensificăm controalele, pentru că experienţele anilor trecuţi arată că, în urma unor astfel de momente, cantităţile de deşeuri menajere aruncate în râuri, lacuri sau păduri cresc considerabil", a declarat Korodi.
Totuşi, ministrul a insistat asupra componentei de prevenţie a controalelor, spunând că autorităţile nu vor da amenzi decât în cazul în care cei prinşi în neregulă nu se supun cerinţelor celor din echipele de control.
"Celor care au planuri de vacanţă în aer liber pot să le spun că este recomandat ca, pe lângă cele necesare distracţiei, să nu uite de sacul de gunoi pe care ar fi bine să-l aibă în dotare", a mai spus ministrul Mediului, precizând că nu vor primi amenzi cei care merg la picnic în zone încă neamenajate dar îşi adună, la sfârşitul distracţiei, resturile şi deşeurile.
Ieşirile la picnic şi grătar sunt cea de-a doua îndeletnicire preferată de românii din mediul urban în zilele libere, după plimbările în parc, aşa cum arată un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown.
Controalele anunţate de ministrul Korodi vor fi realizate, după un plan întocmit în acest sens, de peste 460 de echipe ale autorităţii de mediu numai în perioada 28 aprilie - 1 mai. Dintre acestea, o sută de echipe aparţin Gărzii Naţionale de Mediu, 318 sunt echipe de control ale Romsilva şi 42 sunt de la Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare.
"Asta înseamnă că vom implica în această acţiune peste o mie de angajaţi ai autorităţilor de mediu", a spus Korodi.
Pe de altă parte, în baza Protocolului de colaborare existent între Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, acţiunea va avea sprijinul patrulelor Poliţiei Române şi Jandarmeriei.
"Practic, acţiunile de control vor avea un caracter preventiv şi se vor realiza în echipe mixte ale Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratelor Judeţene ale Jandarmeriei Române şi Inspectoratelor Judeţene ale Poliţiei Române", a mai spus Korodi.
Controalele vor fi făcute în special "în zonele care au devenit sensibile ca urmare a experienţei ultimilor ani". Între exemplele date de Korodi se numără zone din jurul Capitalei, precum Cernica, sau Pădurea Băneasa, dar şi zona Vadul Cerbului din Buşteni sau Valea Râşnoavei din Braşov.
"Probleme înregistrăm însă şi în alte judeţe importante, precum Suceava, Hunedoara, Caraş-Severin, Cluj, Sibiu, Ialomiţa, Mureş şi Alba", a mai spus Korodi.
Reprezentanţii Ministerului Mediului au declarat că datele pe care le vor primi "în curând" de la autorităţile locale din întreaga ţară vor folosi pentru realizarea unei hărţi naţionale a zonelor de picnic.
"Practic, în baza acestor informaţii vom întocmi Harta Zonelor de Picnic, pe care o vom promova în rândul populaţiei", a mai spus Korodi.
Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic a intrat în vigoare în 30 martie.