miercuri, 25 apr 2012 - Anul XVII, nr. 95 (5000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DGASPC trebuie să transmită ORA situaţia privind copiii pentru care s-a încuviinţat adopţia

Miercuri, 25 Aprilie 2012 (16:25:11)

Direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului trebuie să transmită Oficiului Român pentru Adopţii, până în 3 mai, situaţia copiilor pentru care a fost încuviinţată deschiderea adopţiei interne şi în cazul cărora nu s-a înregistrat raportul privind compatibilitatea cu familiile adoptatoare.

Hotărârea 350/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei prevede că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) trebuie să informeze ORA cu privire la copiii pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne şi în cazul cărora nu s-a înregistrat la direcţie raportul care consemnează concluziile referitoare la constatarea compatibilităţii dintre copil şi persoana sau familia adoptatoare până la data intrării în vigoare a actului normativ.

Continuarea acestor demersuri va fi realizată pe baza listei cu persoanele sau familiile atestate, transmisă de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) în termen de 30 de zile de la înregistrarea informaţiilor.

În cazul copiilor pentru care a fost deschisă procedura adopţiei interne la data intrării în vigoare a hotărârii şi este împlinit termenul de doi ani ulterior căruia aceştia pot fi adoptaţi internaţional, iniţierea potrivirii teoretice pentru procedura adopţiei internaţionale este realizată de către Oficiu în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a documentului.

ORA va introduce în Registrul Naţional al Adopţiilor informaţiile primite şi va selecta, în baza criteriilor de potrivire teoretică, cel mult 10 adoptatori sau familii adoptatoare, ce urmează a fi incluşi în lista care se transmite direcţiei în a cărei rază administrativ-teritorială este situat domiciliul copilului, pentru continuarea "procedurii de potrivire teoretică".

Vor avea prioritate pentru adopţie rudele copilului până la gradul al patrulea inclusiv, persoana saufamilia alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie o perioadă de minimum şase luni şi cei care au adoptat fraţi ai copilului.

În cadrul listei, adoptatorii vor fi ierarhizaţi în funcţie de criteriul proximităţii în raport cu domiciliul copilului şi ulterior în funcţie de vechimea atestatului.

Dacă adoptatorul a mai fost atestat, pentru stabilirea vechimii se va lua în considerare data primei dispoziţii de atestare, numai în cazul în care nu au existat întreruperi mai mari de şase luni între data expirării atestatului şi data emiterii noii dispoziţii.

În procedura de potrivire teoretică, la nivelul direcţiei vor fi analizate informaţiile referitoare la copil, la părinţii fireşti, la familia extinsă şi la adoptator. După analizarea informaţiilor, responsabilul de caz al copilului completează fişa sintetică de potrivire teoretică.

Potrivirea teoretică dintre copii şi familiile care doresc să adopte se va face cu un soft care ţine cont şi de vechimea solicitării, în acest fel urmărindu-se eliminarea abuzurilor angajaţilor şi a practicilor actuale prin care familiile îşi aleg copiii, declara, în 6 aprilie, preşedintele ORA, Bogdan Panait.

De asemenea, potrivirea teoretică va ţine cont şi de vechimea cererilor, Panait precizând că multe dintre familiile adoptatoare reclamă timpul prea mare de aşteptare.

"Nu mai lăsăm la latitudinea unui angajat să facă potrivirea teoretică. (...) Vrem să eliminăm practica prin care familiile îşi aleg copii şi abuzurile din partea salariaţilor. Sunt lucruri în afara legii, pe care vrem să le stopăm", a mai spus atunci şeful ORA.

Bogdan Panait a precizat că softul care face legătura între particularităţile menţionate de familie şi copii este deja funcţional, în prezent fiind în faza de testare şi ar putea fi utilizat în aproximativ două săptămâni.

Şeful ORA a explicat că la nivel central se realizează doar potrivirea teoretică, dosarele familiilor pentru care se identifică un copil fiind trimise direcţiilor judeţene, care încep procedura potrivirii practice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DGASPC trebuie să transmită ORA situaţia privind copiii pentru care s-a încuviinţat adopţia.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DGASPC trebuie să transmită ORA situaţia privind copiii pentru care s-a încuviinţat adopţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei