Ministerul Educaţiei propune introducerea sportului de masă bazat pe voluntariat din anul şcolar 2012-2013, în cadrul programului after school, proiect în care pot fi implicaţi profesori de orice disciplină, elevi, părinţi, cu sprijinul autorităţilor locale, a anunţat secretarul de stat Oana Badea.
"Sportul de masă nu este anticamera sportului de performanţă. Acest program, «Sportul pentru toţi, toţi pentru sport», nu va afecta orele de educaţie fizică. El se adresează comunităţii şcolare, nu doar profesorilor şi elevilor, ci şi familiilor acestora", a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Oana Badea, într-o conferinţă de presă.
Oana Badea a mai spus că trebuie subliniat caracterul voluntar al programului. În cadrul programului, participanţii pot juca şah, go sau sport de echipă.
"De exemplu, acolo unde nu există teren de sport sau o sală de acest fel - deşi este greu de crezut -, activităţile pot avea loc într-o piaţă publică, pe o pajişte sau într-un alt spaţiu. De exemplu, piaţa publică poate fi închisă traficului, iar în acel spaţiu să fie aduse mese de ping-pong. O altă sugestie care a venit din partea unui ONG a fost aceea ca fiecare copil să vină cu un obiect de sport, precum rachetă de tenis, minge, paletă, coardă, şi să coopteze copiii să practice respectivul sport", a adăugat Oana Badea.
Ea a mai spus că proiectul se va desfăşura mai ales cu sprijinul profesorilor de sport, dar că orice dascăl, de orice specialitate, poate fi cooptat în program şi ca recompensă va primi puncte care îl vor ajuta în promovare.
"Profesorul voluntar pentru sportul de masă va primi un punctaj care îl va ajuta la evaluarea pentru promovare", a mai spus secretarul de stat.
Oana Badea a precizat că pentru sportul de masă pot fi utilizate consorţiile şcolare.