Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Badea: Profesorii vor afla dacă mai pot face meditaţii cu propriii elevi după aprobarea Codului etic

Marţi, 24 Aprilie 2012 (16:50:46)

Profesorii vor afla dacă mai pot face meditaţii cu propriii elevi după aprobarea Codului etic pentru învăţământul preuniversitar, documentul fiind, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, a precizat, marţi, secretarul de stat Oana Badea.

"Într-un sondaj realizat în urmă cu o lună-două, mai mult de jumătate dintre cadrele didactice chestionate au spus că nu sunt de acord ca dascălii să facă meditaţii cu elevii de la clasă. Pentru prima dată, din 2012, în învăţământul preuniversitar va exista un cod de etică. Acest document este acum în dezbatere publică. Vom vedea care sunt observaţiile pe care le vom primi la acest capitol", a mai spus Badea.

Secretarul de stat a explicat că, potrivit Legii educaţiei naţionale, din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor şi o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi care sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei.

"Dacă unele condiţii de angajare în învăţământul preuniversitar sunt susţinute de acte, conduita morală conformă deontologiei profesionale este mai greu de evaluat. Odată cu introducerea Codului etic în preuniversitar, care vine ca un reper al evaluării cadrelor didactice, s-ar putea reglementa şi problema meditaţiilor cu elevii de la clasă", a mai spus secretarul de stat.

Totodată, Badea a semnalat faptul că, în trecut, profesorii treceau în cancelarie prea uşor peste comportamentul nedeontologic al unor colegi, incompatibili cu profesia de dascăl.

Unii profesori sunt de părere că interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale, este un subiect discutabil, după cum se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de mai multe cadre didactice din Capitală.

"Aici ar trebui făcute nişte precizari: interzicerea pregătirii contracost a elevilor de la clasă în vederea atingerii unor standarde de performanţă în activitatea curentă de la clasă sau la concursurile şcolare - olimpiade, examen de bacalaureat, pentru că pentru asta se presupune că vii la şcoală. Tu, ca elev îţi faci datoria de a învăţa, iar eu ca profesor, îmi fac datoria de a te ajuta să înveţi", spun profesorii, în acelaşi comunicat.

Cadrele didactice mai spun că planul de învăţământ şi plaja orară nu obligă profesorul şi nu îi oferă timp pentru a pregăti elevul în vederea reuşitei la admiterea la facultate. "Profesorul este obligat să asigure sistematizarea şi evaluarea materiei conform programelor şcolare în vigoare, pentru a ajuta elevul să încheie ciclurile obligatorii de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal. Dar profesorul nu este obligat, în timpul lui liber, să asigure pregătirea suplimentară a elevilor pentru Facultate. Nu intră în fişa postului cadrului didactic pregătirea pentru admiterea în învăţământul superior.
Ca atare, dacă profesorul este competititv la clasă, nu vedem nicio problemă în a face meditaţii cu elevii de la clasă, cu acordul parinţilor care finanţează această pregătire. Dacă profesorul nu e competent, nu va fi solicitat de părinte sau de elev, în mod evident", spun profesorii bucureşteni.

În acelaşi context, dacălii susţin că ar trebui interzisă şi sancţionată atitudinea profesorilor care obligă elevii de la clasă să facă meditaţii cu ei. "Dar altfel, este libera opţiune a părintelui. Se poate face o fişă de consimţământ informat, semnată de părinte şi elev. Dacă elevii sunt mulţumiţi profesori, de ce să nu îi poată pregăti şi în particular? Şi, mai mult decât atât, interzicerea meditaţiilor vine dintr-un cod de etică, şi nu din lege. Deci, profesorul este «imoral», dar nu sancţionabil efectiv. Şi cum poate fi sancţionat un profesor, altfel decât fiind reclamat de părinte că obligă copilul să facă meditaţii cu el pentru a promova la clasă? ", mai spus profesorii, în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Badea: Profesorii vor afla dacă mai pot face meditaţii cu propriii elevi după aprobarea Codului etic.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Badea: Profesorii vor afla dacă mai pot face meditaţii cu propriii elevi după aprobarea Codului etic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei