luni, 23 apr 2012 - Anul XVII, nr. 93 (4998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful ANAF spune că grupuri evazioniste influenţează "cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale"

Luni, 23 Aprilie 2012 (13:56:59)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea ca prioritate lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenţa decizii la "cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale", a declarat noul preşedinte al ANAF, Şerban Pop.

Pop a afirmat într-un comunicat că a început evaluarea ANAF şi că rezultatele de până în prezent "pot fi cu siguranţă îmbunătăţite".

"Există grupuri evazioniste cu o capacitate financiară importantă, care pot susţine sisteme relaţionale capabile să atingă cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF şi unei aplicări corecte a legii, bazându-se pe posibilităţile financiare şi de influenţă pe care le au. Indiferent căror atacuri vom fi supuşi, vom continua măsurile de reformă în ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agenţia astfel încât să facă faţă acestor provocări", a spus Pop.

El a menţionat că va adapta administraţia fiscală astfel încât aceasta să răspundă obiectivelor care vor fi stabilite de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu în urma analizei pe care ANAF o va prezenta în această săptămână.

Pop spune că ANAF va aplica un program de măsuri care include atât acţiuni pe termen scurt cât şi pe termen mediu şi lung.

Pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune - comerţul cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse petroliere) şi comerţul cu legume şi fructe, vizând în special măsuri de descurajare a iniţiativelor evazioniste.

"Activitatea de combatere a evaziunii fiscale trebuie să aiba ca rezultat încasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu şanse reduse de recuperare, care să devină arierate fiscale pe care statul să le urmărească fără succes, consumând resurse în mod inutil. Calea de acţiune directă este urmărirea circuitului banilor, iar aici trebuie îmbunătăţită colaborarea cu
alte instituţii, inclusiv din domeniul bancar şi cel judiciar", a spus Pop.

El a adăugat că trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea agenţiei să se axeze pe transferul funcţiilor din activităţile de suport către cele operaţionale.

"Există un grad ridicat de subiectivism în actul de control, pentru ca procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul să fie lăsate la latitudinea unor oameni, fără să fie stabilite criterii foarte clare, care să oblige reprezentanţii fiscului să se îndrepte către contribuabili în funcţie de gradul de risc", a mai arătat noul şef ANAF.

În luna februarie, premierul a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

Săptămâna trecută, la împlinirea termenului, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea ANAF, în urma unei discuţii avute cu Mihai Răzvan Ungureanu. Blejnar va rămâne însă în ANAF şi va conduce Direcţia de Verificări Fiscale.

Conducerea ANAF a fost preluată de către Şerban Pop, fost vicepreşedinte al agenţiei în perioada în care Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu şi a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, în ianuarie 2009.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut noii conduceri a ANAF să colecteze venituri la bugetul de stat în echivalentul a 1,5% de PIB în două luni sau să prezinte în interval de o săptămână o altă propunere, dacă apreciază că obiectivul este nerealist.

ANAF va fi reorganizată anul viitor cu opt direcţii regionale, iar în 2015 numărul de administraţii financiare va fi drastic redus, la 20% din unităţile actuale, doar una în fiecare judeţ, urmând ca direcţiile regionale de finanţe publice, vamă şi gardă financiară să fuzioneze într-o unică structură.

În prezent, în structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor.

Măsurile de reorganizare ANAF vor fi derulate în baza programului convenit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi au fost introduse în noul Program de convergenţă, aprobat, miercuri, de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful ANAF spune că grupuri evazioniste influenţează "cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale".
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful ANAF spune că grupuri evazioniste influenţează "cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei