Un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România a depus, luni, la Guvern, un memoriu prin care îi solicită premierului Mihai Răzvan Ungureanu o întrevedere pe tema returnării contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către pensionari.
Potrivit memoriului depus la Guvern, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România doreşte să îi prezinte premierului Ungureanu soluţiile pe care le consideră necesare cu privire la returnarea contribuţiilor de asigurări sociale plătite de persoane cu pensii peste 740 lei, în vederea depăşirii situaţiei apărute ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.
În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.
În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, că pensiile sub 740 de lei nu sunt afectat de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumele plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile aplicându-se doar pentru viitor.
Uniunea Națională a Judecătorilor a solicitat Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională de CCR, avertizând că un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii secţiilor de soluţionare a conflictelor de muncă.