Aproximativ 500 de participanţi din aproape 100 de ţări vor participa, în perioada 26-27 aprilie, la Conferinţa Bologna de la Bucureşti, cel mai mare eveniment educaţional mondial, pentru organizarea căruia au fost alocaţi peste 256.000 de euro, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba
"Conferinţa Bologna reprezintă, pentru educaţie, cel mai mare eveniment. Este similarul summit-ului NATO din politică. La conferinţa de la Bucureşti vor participa, printre alţii, miniştrii ai Educaţiei din Austria, Italia, Marea Britanie şi Danemarca", a mai spus ministrul.
România a semnat Declaraţia de la Bologna şi este membru fondator încă din 1999. Procesul Bologna, care este unul interguvernamental, are ca scop compatibilizarea sistemelor de educaţie din ţările membre, a precizat Cătălin Baba.
Potrivit ministrului, la sfârşitul conferinţei de la Bucureşti, Secretariatul Bologna va fi predat Armeniei.
Coordonatorul actual al Secretariatului, Ligia Deca, a arătat că procesul Bologna este unul voluntar, care are ca scopuri compatibilizarea, comparabilitatea şi convergenţa sistemelor de învăţământ superior din ţările membre.
"Procesul Bologna va continua până în 2020. În prezent, la el au aderat 47 de state şi alţi opt membri consultativi. Bucureştiul este prima capitală estică", a afirmat Deca.
Potrivt Ligiei Deca, în parale cu conferinţa va fi organizat Bologna Policy Forum, care are ca scop dialogul interministerial.
În urma conferinţei va fi adoptat un comunicat ministerial şi se va adopta strategia pentru mobilitate studenţească.
Conferinţa Bologna stabileşte trei obiective comune de politici: şanse egale la un învăţământ de calitate, creşterea angajabilităţii absolvenţilor şi creşterea nivelului mobilităţii studenţilor, ca mijloc pentru un învăţământ mai bun.