Preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a declarat, vineri, că România "şi-a exprimat serioase rezerve" faţă de propunerea CE de a modifica legislaţia de protecţie a datelor printr-un regulament ce eludează parlamentele naţionale.
"Am salutat iniţiativa Comisiei, dar am exprimat, în acelaşi timp, şi serioase rezerve în legătură cu impactul pe care îl va produce regulamentul în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor persoanelor vizate. Din punctul meu de vedere, este neclar de ce există două instrumente juridice pentru aplicarea aceluiaşi drept fundamental recunoscut de Tratatul de la Lisabona", a explicat Georgeta Basarabescu, preşedintele ANSPDCP.
Ea a susţinut că regulamentul este adecvat mai degrabă pentru poliţie şi justiţie, în activitatea antiteroristă, decât pentru simplii cetăţeni.
"De ce este nevoie ca pentru civili, ca pentru indivizii umani din UE să existe un regulament cu aplicabilitate directă în toate statele membre, în timp ce în domeniul poliţiei şi justiţiei trebuie să existe o directivă prin care fiecare stat membru să poată să aplice în mod diferenţiat regulile privind protecţia datelor?", a continuat preşedintele ANSPDCP.
Georgeta Basarabescu a mai spus că regulamentul nu este o formă adecvată de rezolvare a problemei privind viaţa privată şi că, în consecinţă, Autoritatea "a manifestat public rezerve la nivelul Comisiei în legătură cu alegerea instrumentului-regulament pentru protejarea vieţii private a persoanelor fizice".
Declaraţiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde cu tema "Perspectivele şi implicaţiile revizuirii legislaţiei UE referitoare la protecţia datelor personale" ce a avut loc la sediul reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Întrunirea face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, şi a fost moderată de Ciprian Ciucu, de la Centrul Român de Politici Europene. Principalii vorbitori la dezbatere au fost: Niculae Idu, şeful Reprezentanţei, Francis Svilans, din partea Direcţiei Generale pentru Justiţie (CE), Bogdan Manolea, director al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, şi Georgeta Basarabescu.