Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că procurorii au în lucru la acest moment peste 28.000 de cauze care au ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, 3.000 dintre acestea fiind primite în luna martie.
Întrebată cum vede colaborarea cu departamentul de control al marilor averi, Kovesi a spus că din punct de vedere al procurorilor noua structură este bine venită, întrucât în toate dosarele în care sunt prejudicii este necesară o investigaţie financiară, pentru a fi identificate bunurile ce pot fi supuse confiscării.
"Până la acest moment, în toate cazurile în care aveam constatate prejudicii solicitam ANAF să comunice bunuri identificate pe care le deţin cei suspectaţi - terenuri, case - ce pot fi indisponibilizate în cauze", a arătat Kovesi.
Întrebată de colaborarea Ministerului Public cu ANAF, Codruţa Kovesi a susţinut că a fost una bună.
"Între grupurile interinstituţionale am discutat de multe ori de probleme care au apărut în comunicare, respectiv despre sesizări pentru fapte istorice. În 2011 am fost sesizaţi cu fapte din 2005, 2006. Sunt multe sesizări denumite de legiuitor ca fiind de evaziune fiscală, dar care în realitate nu au produs prejudicii. Potrivit articolului 4 din Legea privind combaterea evaziunii fiscale, se incriminează ca infracţiune nepredarea documentelor contabile. Sunt mii de sesizări pe aceste fapte, care nu produs prejudicii, dar procurorii trebuie să facă anchetă", a explicat procurorul general al României.
În acest context, Codruţa Kovesi a spus că procurorii sunt bombardaţi atât de Garda Financiară, cât şi de ANAF, astfel că au în lucru peste 28.000 de sesizări care au ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, din care aproximativ 3.000 au fost înregistrat în luna martie a acestui an.
"Or procurorii nu se pot concentrate să soluţioneze în termen rezonabil toate aceste sesizări şi de aceea încercăm să ne concentrăm pe priorităţi, să identificăm acele dosare care vizează prejudicii mari şi în care să facem anchetă cât mai repede", a mai spus Kovesi.