joi, 19 apr 2012 - Anul XVII, nr. 90 (4995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadrele didactice ale UMF Tg. Mureş vor trebui să aleagă între facultatea înfiinţată şi cele actuale

Joi, 19 Aprilie 2012 (18:30:26)

Cadrele didactice de la UMF Târgu Mureş vor trebui să opteze între facultatea înfiinţată prin hotărâre de guvern şi cele unde activează în prezent, urmând să fie consultate Ministerul Educaţiei şi ARACIS pentru a se stabili care va fi procedura în cazul studenţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, în urma HG privind înfiinţarea unei noi Facultăţi de Medicină şi Farmacie, le va cere cadrelor didactice să opteze între facultatea respectivă şi cele unde activează în prezent.

El a spus că acea HG nu face referiri la facultăţile deja existente la UMF, astfel că "toate programele de învăţământ acreditate rămân în structura şi în forma de funcţionare actuală".

"Facultatea nou înfiinţată se va organiza conform prevederilor legale în vigoare - nu doar HG, ci şi Legea educaţiei naţionale. În privinţa cadrelor didactice va trebui să urmăm o serie de proceduri. Cadrele didactice care vor dori să treacă în noua facultate vor semna o cerere tipizată, se va evalua numărul de cadre didactice care vor activa în noua facultate, vom stabili care este norma de reprezentare, în funcţie de acest număr, în fiecare structură de conducere. După care se vor declanşa alegerile pentru Consiliul profesoral, structurile departamentale ale noii facultăţi şi se va organiza concursul pentru decan", a declarat Azamfirei.

Potrivit rectorului, urmează să fie consultate Ministerul Educaţiei şi ARACIS în privinţa procedurii în cazul studenţilor.

"E o discuţie nefinalizată - se înmatriculează în noua facultate cei din anul I sau toţi, in corpore? Urmează să consultăm ministerul şi ARACIS în acest sens. Legislaţia prevede că un nou program de studiu începe cu anul I", a spus Azamfirei.

El a adăugat că, dacă se va indica a doua variantă, contractele vechi de şcolarizare vor trebui anulate, iar toţi studenţii care vor să treacă la noua facultate vor trebui să îşi asume prin semnătură individuală că doresc să treacă de la un program acreditat la unul autorizat provizoriu.

"Dacă se va merge pe varianta a doua, apar nişte probleme la care noi, în momentul de faţă, nu avem răspunsurile potrivite. Studenţii sunt pe un contract de şcolarizare încheiat cu vechea facultate, pe un program care este acreditat şi vor trebui să îşi asume tot ce înseamnă trecerea de la un program acreditat la un program care, eventual, este autorizat provizoriu, că nu vor putea da licenţă în primii trei ani, vor trebui să îşi asume modul în care se completează suplimentul de diplome unde este scrisă limba în care s-a absolvit şi dacă nu vor trece toţi studenţii şi vor fi doar 100 care se vor gândi că nu trec la această nouă facultate, ce se întâmplă cu studenţii care rămân la vechea facultate? Situaţia este totalmente inedită", a spus Azamfirei, subliniind că trebuie să ţină cont de interesele studenţilor şi că aşteaptă, în acest sens, şi un punct de vedere oficial de la Liga Studenţilor Maghiari.

Rectorul a arătat că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice program de studiu va trebui să îndeplinească standardele ARACIS pentru a funcţiona în cadrul facultăţii noi, iar decanul acesteia va trebui să depună la ARACIS dosarul pentru fiecare program care ar urma să fie autorizat provizoriu. Admiterea la noua facultate se va putea organiza doar după ce programele de studiu vor fi evaluate provizoriu de ARACIS, a spus Azamfirei, care nu a putut estima în cât timp vor putea fi parcurse toate aceste etape legale.

"Noi, pentru facultăţile care există, ne păstrăm cifrele de şcolarizare care au fost anunţate şi sunt puse pe site-ul universităţii, toţi candidaţii sunt bineveniţi fără să existe vreo modificare faţă de anul trecut şi studenţii care deja sunt în aceste programe nu au niciun motiv de îngrijorare. Nici legat de modul în care se vor derula studiile în anii care urmează, nici în modul în care îşi vor ţine licenţa. Ei vor absolvi acolo unde au dat examen, la programele acreditate la care au dat examen. Iar candidaţii la admitere vor avea ocazia să opteze fie pentru programe acreditate, fie pentru cele autorizate. Este un mesaj de stabilitate, de continuitate pe care îl dau studenţilor, candidaţilor şi părinţilor acestora: cei care au început un program de studii pot continua exact acolo unde au început", a arătat Azamfirei, precizând că cifrele de şcolarizare trebuie făcute publice cu şase luni înainte de admitere.

Totodată, rectorul UMF Târgu Mureş a arătat că a transmis ministerului situaţia cu toate posturile didactice vacante - 43 la Facultatea de Medicină Generală, şapte la Facultatea de Medicină Dentară şi trei la Facultatea de Farmacie şi speră să fie aprobate toate şi să se ocupe.

El a spus că procesul privind recunoaşterea Cartei adoptate de Senatul UMF Târgu Mureş, intentat de vechea conducere a universităţii, continuă şi va avea termen în luna mai.

Rectorul UMF Târgu Mureş a anunţat că a numit doi din cei trei prorectori, după consultarea Senatului UMF, însă cel de la linia maghiară nu a putut fi desemnat, întrucât, deşi a cerut trei propuneri, conform legii, i s-a transmis o singură nominalizare.

În altă ordine de idei, rectorul UMF Târgu Mureş a spus că regretă că universitatea "a devenit subiect de politică", întrucât "nu e normal" şi el ar vrea ca UMF Târgu Mureş să fie departe de orice influenţă politică. El a menţionat că a discutat subiectul înfiinţării noii facultăţi atât cu preşedintele PNL Crin Antonescu, când acesta a venit la Târgu Mureş, la începutul lunii martie, cât şi cu preşedintele PDL, Emil Boc, ca "să păstreze un echilibru".

Întrebat despre moţiunea de cenzură a opoziţiei, care se referă şi la înfiinţarea noii facultăţi, Azamfirei a spus că universitatea "este o vedetă nu născută, ci făcută".

"Vreau să păstrăm, dacă se mai poate, măcar acest spaţiu în afara luptei politice. Că alţii ne vor lua oarecum pe sus - cum au făcut-o şi până acum - şi ne vor face element de promovare, fie într-un sens, fie într-altul, este posibil, dar UMF, ca instituţie, cât timp eu voi avea un cuvânt de spus, nu va intra în niciun joc politic", a conchis Azamfirei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadrele didactice ale UMF Tg. Mureş vor trebui să aleagă între facultatea înfiinţată şi cele actuale.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadrele didactice ale UMF Tg. Mureş vor trebui să aleagă între facultatea înfiinţată şi cele actuale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei