Autorităţi fiscale, Poliţia şi alte instituţii au încheiat contracte pentru a beneficia de servicii poştale asupra cărora Compania Naţională Poşta Română (CNPR) are drept exclusiv până la 31 decembrie 2012, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, într-o conferinţă de presă.
"Este vorba de direcţii ale administraţiei fiscale, de inspectorate ale Poliţiei şi alte instituţii ale statului. Vreau să dau un semnal şi să ridic această problemă. Ministerul Comunicaţiilor nu are atribuţii de control, nu suntem ANRMAP, ar fi un conflict de interese pentru că suntem acţionari la Poştă. Cel mai important actor în această ecuaţie este ANCOM şi, în acest sens, l-am rugat pe preşedintele ANCOM, instituţie care are atribuţii în acest sens, să acorde o mare atenţie acestui aspect", a spus Mustea.
El a adăugat că firmele care încalcă dreptul exclusiv al Poştei pot fi amendate, sancţiunile mergând până la ridicarea licenţei.
Autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM, a anunţat, joi, că a amendat firma Cargo Serv Post cu 5.000 de lei pentru că a prestat servicii poştale asupra cărora CNPR are drept exclusiv până la 31 decembrie 2012.
În România, furnizorul de serviciu universal este CNPR, care a dobândit acest drept în urma unei proceduri organizate de ANCOM în anul 2009.
Potrivit datelor ANCOM, instituţia a aplicat cinci amenzi furnizorilor care au încălcat dreptul rezervat CNPR.
Ceilalţi furnizori amendaţi până în prezent de ANCOM pentru încălcarea drepturilor rezervate CNPR sunt TCE Post SRL, Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL şi Direct Post Services SRL.
"Părerea mea personală este că sunt situaţii în care nici nu trebuie să se organizeze licitaţii pentru achiziţionarea acestor servicii, pentru că în cazul trimiterilor de până la 50 grame şi până la 2 lei nu poate exista concurenţă", a mai spus Mustea.