Creşterea sporurilor acordate salariaţiilor unor instituţii subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii este necesară pentru a stopa plecarea personalului din cauza salariilor reduse, care variază între 745 lei pentru un pilot şi 3.645 lei pentru un căpitan de port, susţine MTI.
Potrivit unui proiect de HG elaborat de MTI, sporurile şi primele pe care le primesc 589 de angajaţi din aviaţia de stat şi Autoritatea Navală Română vor creşte spectaculos faţă de nivelul actual, plafonat din 2010 la 30% din salariul de bază, şi vor ajunge la 250% în cazul unor directori sau 60-70% pentru un căpitan de port.
"În ceea ce priveşte personalul din aviaţie căruia i s-ar adresa aceste prevederi, demersul MTI a avut ca obiectiv promovarea unei politici salariale prin care să fie stopate plecările din sistem, într-un domeniul în care România a dezvoltat de-a lungul timpului o adevărată şcoală de aviaţie de tradiţie", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Sporurile vor fi mărite pentru angajaţii de la Aeroclubul României, Şcoala Superioară de Aviaţie, Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile şi Autoritatea Navală Română.
Cele mai mari creşteri sunt la Aeroclubul României, unde noile sporuri sunt cuprinse între 180% şi 250%, nivelul maxim revenind directorului general, directorului general adjunct, directorului de zbor şi comandanţilor de detaşament.
La Şcoala Superioară de Aviaţie, sporurile şi primele vor fi cuprinse între 90% şi 150%, iar pentru Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile noul plafon maxim a fost stabilit la 90%.
Angajaţii Autorităţii Navale vor avea sporuri şi prime de până la 40% din salariul de bază (conducător şalupă - 24 de beneficiari), 60% (inspector de specialitate/căpitan de port în aparatul central - 56 de beneficiari) şi 70% (căpitan de port - 218 de beneficiari).
MTI arată că la Aeroclubul României un pilot cu o vechime de trei sau patru ani, care deţine toate calificările (instructor avion ultrauşor, instructor avion, instructor planor, membru al Lotului Naţional de Acrobaţie Aeriană), are salariul brut de 745 lei, un instructor de paraşutism are 776 lei, iar în caul unui instructor de zbor sau paraşutism câştigul brut este de 1.380 lei.
Personalul navigant profesionist al Aeroclubului României este alcătuit în din 80 de piloţi, dintr-un total de 133 de posturi aprobate, inclusiv în posturile de conducere, şi 70 de persoane încadrate ca personal tehnic aeronautic din totalul de 90 de posturi aprobate.
Veniturile proprii ale Aeroclubului sunt realizate în principal, din şcolarizare numai că majoritatea cursanţilor sunt elevi şi tineri cu vârsta până în 23 de ani, care beneficiază de gratuitate şi astfel instituţia nu reuşeşte să obţină venituri suficiente.
"Dată fiind lipsa stimulării financiare, în ultimii ani s-au înregistrat plecări masive de personal (ajungându-se în prezent la un deficit de 32% de personal, în condiţiile blocării angajărilor), cea mai mare parte a piloţilor cu experienţă renunţând la această meserie, ceea ce face dificilă promovarea României în competiţiile internaţionale de profil", se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte Autoritatea Navală, inspectorii/căpitan de port au un salariu brut de 3.465 lei, un căpitan de port 2.205 lei, iar unui conducător de şalupă îi revine 1.874 lei.
"În fapt, depăşirea sporurilor se datorează plăţii unui spor pentru timpul lucrat în repaosul săptămânal şi sărbătorile legale care în medie este de 20%, şi a sporului pentru personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de până la 20% din salariul de bază. Pentru zone izolate sporul se acordă unui număr de 20 de salariaţi", potrivit MTI.
Instituţia mai menţionează că majorarea sporurilor şi primelor nu are impact asupra fondului de salarii aprobat.