Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat joi pentru MEDIAFAX că nimeni nu verifică reţetele producătorilor de alimente şi ingredientele folosite de aceştia, iar din acest motiv nu trebuie să se mire nimeni dacă din salam sau parizer se scurge apă.
"Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer şi din salam, pentru că acum nimeni nu verifică reţetele producătorilor în privinţa ingredientelor folosite", a afirmat Fuia.
El a arătat că un act normativ din 1995, prin care MADR a avut atribuţia de a controla şi aviza reţetele de fabricaţie şi de a sancţiona operatorii care nu respectau normele privind compoziţia chimică a produselor alimentare comercializate, a fost abogat anul trecut, la cererea producătorilor.
"ANSVSA nu i-a fost dată nici atribuţia de a verifica şi aproba reţetele de fabricaţie a produselor alimentare, nici de a acorda licenţele de fabricaţie a produselor alimentare, nici de supraveghere şi control al activităţilor de producţie alimentară", a afirmat ministrul.
Fuia a afirmat că a discutat problema în Guvern şi Ministerul Agriculturii a primit undă verde pentru crearea Registrul Industriilor Alimentare.
"Vom avea consultări cu industria alimentară, dar şi cu organizaţiile consumatorilor, după care vom înainta proiectul privind cerinţele de înscriere a operatorilor economici în Registrul Industriilor Alimentare spre aprobare Guvernului. Ministerul Agriculturii va putea astfel verifica şi aproba reţetele de fabricaţie a alimentelor, iar inspectorii ministerului vor verifica respectarea acestora. Noul proiect de lege asigură calitatea alimentelor declarată de producători, monitorizează industria alimentară şi urmăreşte securitatea alimentară astfel încât în situaţia unor calamităţi ministerul să aibă evidenţa stocurilor alimentare de care dispun producătorii", a adăugat ministrul.
Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Astfel, producătorii îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor.
Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.
Pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine certificatului necesar funcţionării, producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură sau a municipiului Bucureşti o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societaţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.
RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanţi din cadrul direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanţii MADR sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.