Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 apr 2012 - Anul XVII, nr. 86 (4991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drăgoi: Despăgubirile totale în bani pentru casele naţionalizate, estimate la circa 3 miliarde euro

Joi, 12 Aprilie 2012 (18:06:13)

Despăgubirea integrală în bani a foştilor proprietari ale căror case au fost naţionalizate de comunişti ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitărilor procesate până în prezent, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

"Calculul s-a făcut astfel. Au fost avute în vedere cele 124.000 de cereri pentru care într-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri soluţionate şi respinse au fost extrapolate la diferenţa neanalizată. Am aplicat în scop statistic acelaşi procent de respingere pentru cele neanalizate (...) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar dacă se exclud cele prevăzute la art. 31, respectiv despăgubiri pentru acţiuni deţinute la companii, ar rezulta o sumă de 12,8 miliarde lei", a spus Drăgoi.

Ministrul Finanţelor a arătat că din cele aproximativ 55.000 de notificări soluţionate prin restituirea în bani aproximativ 80% au fost despăgubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut în vedere despăgubirile până în 100.000 de lei, cele între 100.000 şi 500.000 de lei şi cele peste 500.000 de lei.

Astfel, rezultă că pentru circa 44.000 de persoane statul a plătit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), în timp ce pentru restul de 11.000 de despăgubiţi s-au achitat cel puţin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).

Foştii proprietari au fost despăgubiţi prin acţiuni la Fondul Proprietatea, al cărui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, şi prin despăgubiri în bani, în limita a 500.000 de lei, din dividendele plătite la stat de către Fondul Proprietatea.

Drăgoi a precizat că Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimărilor realizate până în 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse în termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidenţiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a afirmat că nu are toate detaliile pentru a explica diferenţa foarte mare dintre suma estimată iniţail şi cea estimată în prezent.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibiliatate restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Întrebat de ce s-a eliminat restituirea în natură, Drăgoi a arătat că prin menţinerea acestei forme de despăgubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, întrucât persoanele care puteau recupera imobilele în natură erau despăgubite integral, în timp ce pentru despăgubirile în bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că despăgubirile se vor face în funcţie de valoarea de piaţă a imobilelor, fără a fi aplicate grile adminitrative, ceea ce va reprezenta un plus pentru foştii proprietari.

Modificările sunt avansate de Guvern într-un proiect de lege, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

"Despăgubirile vor fi eşalonate în tranşe egale, anual. Suma care va fi alocată pe an este de 531 milioane lei, atât îşi permite statul să aloce, s-a avut în vedere în primul rând strategia fiscal-bugetară", a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin compensarea cu alte bunuri ori servicii sau restituirea pe alt amplasament, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.

Conform documentului, despăgubirile pentru imobile naţionalizate vor fi plătite în tranşe egale, anuale, eşalonat, pe o perioadă de 10 ani şi actualizate doar cu ultimul indice al preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, în raport cu indicele preţurilor de consum stabilit la data emiterii titlului de plată.

Sumele prevăzute în hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile şi în titlurile de despăgubire eliberate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, emise sau, după caz, pronunţate până la data intrării în vigoare a noii legi şi neexecutate, vor fi achitate eşalonat pe o perioadă de 12 ani, tot în tranşe anuale, egale. Despăgubirile pentru cetăţenii români prejudiciaţi prin confiscarea bunurilor în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa vor fi plătite eșalonat tot pe o perioadă de 12 ani, în tranşe anuale, egale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drăgoi: Despăgubirile totale în bani pentru casele naţionalizate, estimate la circa 3 miliarde euro.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drăgoi: Despăgubirile totale în bani pentru casele naţionalizate, estimate la circa 3 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei