Aproximativ 7.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor supraveghea zilnic, la faţa locului, respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în perioada desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros din perioada Paştelui.
Potrivit IGSU, inspectorii de specialitate vor controla, în special joi, vineri şi sâmbătă, dacă sunt respectate măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult, la unităţi de cazare, la unităţi comerciale şi în spaţiile cu aflux mare de persoane.
"Scopul acestor acţiuni este de a preveni şi înlătura stările de pericol, cauzele potenţiale de incendiu şi neregulile constatate în respectarea normelor şi normativelor în vigoare pe linie de securitate la incendiu. Controalele urmăresc, în mod special, înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu (instalaţii electrice cu improvizaţii, instalaţii de încălzire defecte), dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi instruirea personalului pentru intervenţie în caz de producere a unui incendiu", se arată într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.
De asemenea, în noaptea de Înviere, angajaţii ISU vor supraveghea lăcaşele de cult care sunt frecventate, în mod tradiţional, de mulţi credincioşi.
Totodată, angajaţii ISU vor instrui preoţii şi personalul mănăstirilor în privinţa regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
IGSU recomandă, pentru noaptea de Înviere, ca oamenii să nu ţină lumânările în apropierea hainelor şi părului acestora ori a obiectelor combustibile, precum icoane, decoruri, mobilier şi coroane.
Se recomandă, de asemenea, atenţie deosebită atunci când credincioşii se deplasează cu lumânările aprinse în autovehicule.
"Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca aceste manifestări religioase să se organizeze în exterior, iar atunci când totuşi ele se desfăşoară în interior, se va evita permiterea unui număr de credincioşi peste capacitatea construcţiei şi se vor menţine obligatoriu, pe toată durata slujbei, uşile de acces şi evacuare în poziţie deschisă", mai recomandă IGSU.