Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, marţi, liderilor sindicali că este preocupat de recuperarea salarială în sectorul bugetar, dar că nu lansează promisiuni în acest sens, ci doar o speranţă care se poate materializa în funcţie de evoluţia economiei.
El i-a asigurat că ştie că anii de greutăţi sociale şi financiare au grevat asupra modului în care societatea arată astăzi şi că reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor "servesc aceleaşi interese", respectiv pentru o salarizare mai bună şi înfiinţare de locuri de muncă.
Premierul Ungureanu i-a invitat pentru marţi, la sediul Guvernului, pe liderii confederaţii sindicale, cu propunerea de "revitalizare" a dialogului dintre Guvern şi societatea civilă şi stabilirea unui program de colaborare.
El a avut anterior o discuţie pe aceeaşi temă şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
Surse oficiale au declarat pe 9 martie că premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Mugur Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului.
Potrivit suselor, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior.