PNL solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare, dar şi un control al Curţii de Conturi, privind adoptarea de către Guvernul Ungureanu a HG 255 din 3 aprilie referitoare la alocarea din fondul de rezervă la dispoziţia premierului a 170 milioane de euro pentru autorităţile locale.
"PNL a hotărât şi a adoptat în Biroul Politic Central două decizii. Solicitarea Parlamentului României pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă şi, având în vedere că sunt şi aspecte de natură penală, solicitarea Curţii de Conturi a României de către Parlamentul României de a efectua verificări privind necesitatea, oportunitatea şi legalitatea atât a suplimentării fondului de rezervă, cât şi a cedării sumelor de către ordonatorii principali de credite şi constituirea acestei sume la Ministerul Finanţelor Publice", a declarat vicepreşedintele liberal, deputatul Daniel Chiţoiu.
El a argumentat că legea bugetului de stat pe 2012 şi cea a finanţelor publice prevăd ca sumele de la fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului să fie alocate numai pentru acţiuni neprevăzute şi de urgenţă, cu destinaţii precise, însă în textul HG şi a anexei acesteia, adoptate săptămâna trecută de Guvernul Ungureanu, nu există nicio destinaţie precisă, menţionându-se însă "echilibrarea bugetelor locale".
De asemenea, Chiţoiu a arătat că legea bugetului de stat prevede ca fondul de rezervă să dispună în acest an de 229 milioane lei. El a subliniat însă că prin HG respectivă se alocă, brusc, 648 milioane lei, diferenţa fiind constituită de către Ministerul Finanţelor prin cedări ale unor sume de către unii ordonatori principali de credite, lista acestora nefiind necunoscută. "Atât Ministerul Finanţelor, cât şi ceilalţi ordonatori, să justifice de ce nu mai au nevoie de bani", a cerut vicepreşedintele PNL.
Totodată, el a susţinut că modul de adoptare al HG respective a fost unul "netransparent", şedinţa de Guvern în care s-a luat decizia de adoptare fiind marţi, 3 aprilie, iar publicarea în Monitorul Oficial s-a făcut în seara zilei de vineri, 6 aprilie.
Potrivit lui Chiţoiu, aceşti bani au fost alocaţi de Guvern "pentru cumpărarea de voturi înainte de alegerile locale" după "trei luni de execuţie bugetară dezastruoasă". "La partea de venituri bugetare, aşa cum menţiona şi domnul Theodor Stolojan acum două seri, este o bulibăşeală în cifre. Veniturile bugetare colectate în primul trimestru din 2012 sunt mai mici decât cele colectate în 2011 şi decât cele prevăzute a se realiza conform legii bugetului de stat", a subliniat deputatul liberal.
El a menţionat că administraţiilor locale conduse de PSD şi PNL le-a revenit "o sumă nesemnificativă" din banii alocaţi de Guvern, restul fiind direcţionaţi către "clientela politică" a PDL, UNPR şi UDMR.
De asemenea, preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, solicită Parlamentului înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind modul de alocare a sumei de 648 de milioane de lei către primăriile din ţară, în condiţiile în care niciun primar liberal din judeţul Sibiu nu a primit fonduri.
Preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, solicită Parlamentului înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind modul de alocare, prin Hotărârea de Guvern din 3 aprilie, a sumei de 648 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.
Hotărârea de guvern prin care Executivul acordă bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, la puţin timp după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a semnat, în aceeaşi zi, actul normativ, lista anexată indicând că cele mai mari sume din punct de vedere valoric sunt acordate consiliilor judeţene şi primăriilor conduse de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, în principal PDL.
Majoritatea primăriilor PDL beneficiare de cele mai mari fonduri au primit aceeaşi sumă, de fix două milioane lei, ceea ce ar trebui să însemne că necesităţile acestor primării sunt în cifră egală.
La momentul adoptării acestei hotărâri, Guvernul a insistat asupra faptului că banii nu au fost acordaţi pe criterii politice.
Potrivit Hotărârii de Guvern, 28 de primării din judeţul Sibiu au primit, din Fondul de rezervă bugetară, 11.615.000 de lei. Dintre acestea, 21 sunt conduse de reprezentanţi ai PDL, trei au primari PSD, două au primari FDGR şi două au primari PC.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa, săptămâna trecută, că va depune la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva premierului şi a miniştrilor care au contrasemnat hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume către autorităţile locale din Fondul de rezervă.