Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Conform Administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, în 27 martie, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la OUG 103/2009 privind referendumul, stabilind ca demiterea preşedintelui României să fie aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Iniţial, textul privind referendumul prevedea că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
Cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu la OUG 103/2009 a fost adoptată cu 165 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.
OUG 103/2009 fusese respinsă iniţial de Parlament, iar preşedintele Băsescu a adresat Legislativului încă din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare în sensul aprobării actului normativ.
Ordonanţa viza altă modificare a Legii referendumului, însă la reexaminare, în Comisia juridică a Camerei, a fost adoptat, în martie 2012, un raport care cuprindea şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.